Co Inspekcja Handlowa znalazła w sprzedawanym w polskich sklepach mięsie? Wyniki kontroli
Wieprzowina w tatarze wołowym, substancje dodatkowe E- w białej kiełbasie, których nie powinno być. To wyniki kontroli Inspekcji Handlowejm która wzięła pod lupę surowe mięso i jego wyroby.
2017-12-15, 12:05
Posłuchaj
Jakość i oznakowanie surowego mięsa i jego wyrobów, takich jak np. biała kiełbasa, tatar czy metka Inspekcja Handlowa srawdziła na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Kontrole mięsa zostały przeprowadzone w placówkach wielkopowierzchniowych, w niewielkich sklepach oraz w sieciach handlowych, wyjaśnia Dariusz Łomowski z Urzędu ochrony Konkurencji i Konsumentów.
- Wygląda to niezbyt różowo, dlatego że na 168 sklepów w 70 stwierdziliśmy różnego rodzaju nieprawidłowości – podaje liczby rozmówca Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia. – Na 962 partie produkcyjne, które zostały w toku tej kontroli sprawdzone, 218 miało różnego rodzaju nieprawidłowości – dodaje.
Mięso bez konserwantów i polepszaczy
Surowe mięso, świeże nie może mieć jakichkolwiek konserwantów, dodatków czy polepszaczy, podkreśla Dariusz Łomowski.
REKLAMA
- Jakichkolwiek składników, które maskują tę świeżość mięsa. Inaczej jest w przypadku wędlin. Tutaj gama dozwolonych dodatków do żywności jest bardzo szeroka i przedsiębiorcy mogą dodawać różnego rodzaju składniki, także polepszacze, wzmacniacze smaku, aromaty dymu wędzarniczego itd., pod warunkiem, że poinformują o tym konsumentów – podkreśla rozmówca Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.
Tymczasem badania laboratoryjne pokazały, że takie dodatki zostały znalezione w surowej kiełbasie. Przedsiębiorcy tłumaczyli się, że nie ma odpowiednich przepisów w tym zakresie. UOKiK odpowiada, że najbardziej są i za ich nieprzestrzeganie grożą finansowe sankcje.
Aleksandra Tycner, awi
REKLAMA
Polecane
REKLAMA