Większość Polaków twierdzi, że kiedyś żywność smakowała lepiej
Jedzenie, a zwłaszcza owoce i warzywa, kiedyś były smaczniejsze. To powszechne przekonanie, co potwierdzają badania ankietowe, które przeprowadziło Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin.
2017-12-20, 14:00
Posłuchaj
Aleksandra Mrowiec ze Stowarzyszenia skomentowała wyniki badań na antenie radiowej Jedynki, słowami: "Okazuje się, że 3/4 Polaków wierzy w to, że owoce i warzywa z czasów dzieciństwa były smaczniejsze i odpowiedzialnością za to obarcza wszechobecną w rolnictwie chemizację".
Czemu inaczej smakują?
Środki ochrony roślin w nieznacznym stopniu wpływają na smak owoców i warzyw, większy wpływ mają inne czynniki – uważa Mrowiec. Jej zdaniem pomidory czy owoce mogły kiedyś inaczej smakować ze względu na odmiany i jest to naturalne, że te starsze, które się nie sprawdziły, bo były bardziej podatne np. na choroby grzybowe, zostały wycofywane, a wprowadzono na ich miejsce zupełnie nowe odmiany, które mogą mieć inny smak.
Chemia nie szkodzi
Faktem jest, że współczesne rolnictwo i ogrodnictwo stosują w większym niż kiedyś stopniu chemiczne środki ochrony roślin. Czy są one bezpieczne dla konsumentów? Zdaniem Aleksandry Mrowiec nie powinniśmy obawiać się chemii w żywności, bo jest ona dokładnie kontrolowana, badana i bezpieczna dla naszego zdrowia.
Elżbieta Gawryś-Mamos, ak, NRG
REKLAMA
Polecane
REKLAMA