Rośnie popyt na ekologiczną żywność, przybywa upraw. Kto liderem?

Wprawdzie reklamujemy naszą żywność jako zdrową, to pod względem powierzchni przeznaczonej na uprawy ekologiczne nie należymy do czołówki europejskiej.

2018-01-02, 15:43

Rośnie popyt na ekologiczną żywność, przybywa upraw. Kto liderem?
W ostatnich 5 latach powierzchnia zajmowana przez rolnictwo ekologiczne wzrosła w Europie o prawie 2 mln ha.Foto: PIXABAY

Jak podaje portal sadyogrody.pl według serwisu fruit-inform.com wśród krajów europejskich to Hiszpania znajduje się na pierwszym miejscu pod tym względem. Według danych obszary te wynoszą tam 2 miliony hektarów.

Europejska ekoczołówka 

W czołówce są także Włochy (1,7 miliona hektarów), Francja (1,5 miliona hektarów) i Niemcy (1,1 miliona hektarów). W Polsce ekologiczną żywność uprawia się na 537 tys. hektarów.

Z porównania podziału obszarów pod produkcję tradycyjną i ekologiczną wynika, że w tej dziedzinie liderem jest Austria, przeznaczając 21,25 proc. gruntów na uprawę produktów ekologicznych. Kolejne miejsca zajmują Szwecja (18,3 proc.), Estonia (18,2 proc.), Włochy (14,19 proc.) i Czechy (14 proc.).

REKLAMA

W ciągu ostatnich 5 lat powierzchnia zajmowana przez rolnictwo ekologiczne wzrosła w Europie o prawie 2 mln ha.

Akkal, NRG

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej