Rośnie popyt na ekologiczną żywność, przybywa upraw. Kto liderem?
Wprawdzie reklamujemy naszą żywność jako zdrową, to pod względem powierzchni przeznaczonej na uprawy ekologiczne nie należymy do czołówki europejskiej.
2018-01-02, 15:43
Jak podaje portal sadyogrody.pl według serwisu fruit-inform.com wśród krajów europejskich to Hiszpania znajduje się na pierwszym miejscu pod tym względem. Według danych obszary te wynoszą tam 2 miliony hektarów.
Europejska ekoczołówka
W czołówce są także Włochy (1,7 miliona hektarów), Francja (1,5 miliona hektarów) i Niemcy (1,1 miliona hektarów). W Polsce ekologiczną żywność uprawia się na 537 tys. hektarów.
Z porównania podziału obszarów pod produkcję tradycyjną i ekologiczną wynika, że w tej dziedzinie liderem jest Austria, przeznaczając 21,25 proc. gruntów na uprawę produktów ekologicznych. Kolejne miejsca zajmują Szwecja (18,3 proc.), Estonia (18,2 proc.), Włochy (14,19 proc.) i Czechy (14 proc.).
REKLAMA
W ciągu ostatnich 5 lat powierzchnia zajmowana przez rolnictwo ekologiczne wzrosła w Europie o prawie 2 mln ha.
Akkal, NRG
REKLAMA