Trendy, które decydują o tym co jemy. Żywność przetworzona passe
Portal FoodNavigator.com opublikował analizę Soil Association, z której wynika, że rynkiem żywności rządzi dziś 6 głównych trendów.
2018-02-09, 14:28
Jak podaje portalspożywczy.pl stowarzyszenie Soil przeprowadziło badania i ankiety, na podstawie których sześć najważniejszych trendów powodujących wzrost sektora spożywczego i wpływających na to, co ludzie obecnie jedzą.
Zdrowie
Konsumenci oczekują produktów jak najbardziej naturalnych i jak najmniej przetworzonych, które nie tylko sycą, ale także odżywiają organizm, dostarczają energii i zaspokajają określone potrzeby żywieniowe.
Smak i inspiracja
Jakość produktu jest kluczowa dla dobrego smaku.
Pasuje do mnie...
I do stylu życia współczesnych konsumentów, którzy robią wszystko "w biegu". Zakupy i przygotowywanie posiłków są czasochłonne. Konsumenci starają się osiągać równowagę pomiędzy ceną, jakością, ilością, czasem przygotowywania i smakiem dopasowanym do gustów wszystkich członków rodziny.
REKLAMA
Przyjemność
Konsumenci od czasu do czasu pozwalają sobie na niektóre produkty, bardziej wyjątkowe, czasem nawet "pobłażliwe", aby zrobić sobie małe przyjemności.
Wartość
To osobiste równanie każdego konsumenta składające się z ceny, jakości i wygody, a znaczenie każdego czynnika jest zmienne (nawet dla tego samego konsumenta). Np. kupuje ekologiczne warzywa, ale mówi "nie" dla eko-mięsa.
Oświadczenie
Konsumenci czasem kupują produkt, ponieważ opakowanie jest w ich stylu, oznacza się wyjątkowym designem. To pobudza ich apetyt lub po prostu ciekawi i mogą o tym porozmawiać ze znajomymi.
portalspożywczy.pl, ak, NRG
REKLAMA
REKLAMA