Trendy, które decydują o tym co jemy. Żywność przetworzona passe

Portal FoodNavigator.com opublikował analizę Soil Association, z której wynika, że rynkiem żywności rządzi dziś 6 głównych trendów.

2018-02-09, 14:28

Trendy, które decydują o tym co jemy. Żywność przetworzona passe
Konsumenci oczekują produktów jak najbardziej naturalnych i jak najmniej przetworzonych.Foto: PIXABAY

Jak podaje portalspożywczy.pl stowarzyszenie Soil przeprowadziło badania i ankiety, na podstawie których sześć najważniejszych trendów powodujących wzrost sektora spożywczego i wpływających na to, co ludzie obecnie jedzą.

Zdrowie

Konsumenci oczekują produktów jak najbardziej naturalnych i jak najmniej przetworzonych, które nie tylko sycą, ale także odżywiają organizm, dostarczają energii i zaspokajają określone potrzeby żywieniowe.

Smak i inspiracja

Jakość produktu jest kluczowa dla dobrego smaku.

Pasuje do mnie...

I do stylu życia współczesnych konsumentów, którzy robią wszystko "w biegu". Zakupy i przygotowywanie posiłków są czasochłonne. Konsumenci starają się osiągać równowagę pomiędzy ceną, jakością, ilością, czasem przygotowywania i smakiem dopasowanym do gustów wszystkich członków rodziny.

REKLAMA

Przyjemność

Konsumenci od czasu do czasu pozwalają sobie na niektóre produkty, bardziej wyjątkowe, czasem nawet "pobłażliwe", aby zrobić sobie małe przyjemności.

Wartość

To osobiste równanie każdego konsumenta składające się z ceny, jakości i wygody, a znaczenie każdego czynnika jest zmienne (nawet dla tego samego konsumenta). Np. kupuje ekologiczne warzywa, ale mówi "nie" dla eko-mięsa.

Oświadczenie

Konsumenci czasem kupują produkt, ponieważ opakowanie jest w ich stylu, oznacza się wyjątkowym designem. To pobudza ich apetyt lub po prostu ciekawi i mogą o tym porozmawiać ze znajomymi.

portalspożywczy.pl, ak, NRG

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej