Pizza i kebab triumfują w polskiej gastronomii

Zupy, pierogi i zapiekanki przegrywają z kuchnią napływową - pisze "Puls Biznesu".

2010-04-29, 06:17

Pizza i kebab triumfują w polskiej gastronomii

Z raportu firmy hurtowej Makro o polskim rynku gastronomicznym opartego na badaniu przeprowadzonym w tym roku przez OBOP wynika, że Polacy najczęściej poza domem jadają pizzę. Robi tak 37 procentów respondentów.

24 procent deklaruje, że posila się kebabami. W czołówce najczęściej wybieranych dań znajdują się też hamburgery - 19 procent wskazań. Pizzom i kebabom ustępują już nie tylko tradycyjne dania kuchni polskiej, jak zupy czy pierogi, ale także bardzo popularne kiedyś w naszym kraju zapiekanki, których jedzenie zadeklarowało 13 procent badanych - czytamy w "Pulsie Biznesu".

kg,Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej