Sól - "biała śmierć" na naszym stole

Polacy jedzą zbyt dużo soli. Jej nadmiar w naszej diecie prowadzi do wielu chorób. Jakich? O to Elżbieta Mamos zapytała profesora Mirosława Jarosza, dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia.

2018-03-19, 09:08

Sól - "biała śmierć" na naszym stole
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Shutterstock

Posłuchaj

Sól - "biała śmierć" na naszym stole (Elżbieta Mamos/Naczelna Redakcja Gospodarcza)
+
Dodaj do playlisty

Jak mówi ekspert, nadmiar soli w naszej diecie jest odpowiedzialny za połowę udarów i zawałów serca, jest także istotnym czynnikiem ryzyka otyłości, sprzyja również rozwojowi chorób nerek czy osteoporozy.

- Nie znamy innego pojedynczego czynnika w diecie, którego nadmiar powodowałby tak duże szkody w organizmie - dodaje.

Zdaniem eksperta w tej sprawie liczy się edukacja, ale znaczenie mają też konkretne działania. Profesor Mirosław Jarosz radzi, by usunąć solniczkę z naszych stołów, co pozwoli nam łatwiej kontrolować ilość spożywanej soli. Warto też starać się mniej dosalać potrawy, a także dokładnie czytać etykiety. Tak samo - będąc w restauracji również możemy poprosić o potrawę ze zmniejszoną ilością soli.

Odstawić sól nie tak trudno

Ekspert wskazuje, że jak wynika z badań, większość ludzi już po miesiącu po odstawieniu soli może się od niej odzwyczaić. Jeśli natomiast szukamy zamienników, to możemy ją zastąpić na przykład świeżymi przyprawami.

REKLAMA

Przeciętny Polak spożywa około 11-12 gramów soli dziennie. Norma WHO to 5 gramów.

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Elżbieta Mamos, md

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej