Sól - "biała śmierć" na naszym stole

Polacy jedzą zbyt dużo soli. Jej nadmiar w naszej diecie prowadzi do wielu chorób. Jakich? O to Elżbieta Mamos zapytała profesora Mirosława Jarosza, dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia.

2018-03-19, 09:08

Sól - "biała śmierć" na naszym stole
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Shutterstock

Posłuchaj

Sól - "biała śmierć" na naszym stole (Elżbieta Mamos/Naczelna Redakcja Gospodarcza)
+
Dodaj do playlisty

Jak mówi ekspert, nadmiar soli w naszej diecie jest odpowiedzialny za połowę udarów i zawałów serca, jest także istotnym czynnikiem ryzyka otyłości, sprzyja również rozwojowi chorób nerek czy osteoporozy.

- Nie znamy innego pojedynczego czynnika w diecie, którego nadmiar powodowałby tak duże szkody w organizmie - dodaje.

Zdaniem eksperta w tej sprawie liczy się edukacja, ale znaczenie mają też konkretne działania. Profesor Mirosław Jarosz radzi, by usunąć solniczkę z naszych stołów, co pozwoli nam łatwiej kontrolować ilość spożywanej soli. Warto też starać się mniej dosalać potrawy, a także dokładnie czytać etykiety. Tak samo - będąc w restauracji również możemy poprosić o potrawę ze zmniejszoną ilością soli.

Odstawić sól nie tak trudno

Ekspert wskazuje, że jak wynika z badań, większość ludzi już po miesiącu po odstawieniu soli może się od niej odzwyczaić. Jeśli natomiast szukamy zamienników, to możemy ją zastąpić na przykład świeżymi przyprawami.

Przeciętny Polak spożywa około 11-12 gramów soli dziennie. Norma WHO to 5 gramów.

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Elżbieta Mamos, md

Polecane

Wróć do strony głównej