Sektor rolno-spożywczy przygotowuje się do RODO. Komentarz dr. Macieja Kaweckiego
Doktor Maciej Kawecki, koordynator ds. reformy ochrony danych osobowych w Ministerstwie Cyfryzacji mówi o rosnącym zainteresowaniu firm z sektora rolno-spożywczego rozporządzeniem RODO, które wejdzie w życie 25 maja. Dostajemy coraz więcej pytań, duża ich część pochodzi od małych przedsiębiorców - podkreśla rozmówca Naczelnej Redakcji Gospodarczej.
2018-05-14, 13:03
Posłuchaj
Choć wydaje się, że rozporządzenie dotyczy przede wszystkim innych branż, ale rolnicy i przetwórcy również muszą się nim zainteresować, bo przecież niektórzy przetwarzają dane osobowe. Doktor Maciej Kawecki podaje przykład gospodarstwa agroturystycznego, które w pliku Excela przechowuje listę gości. Tak samo, wiele firm korzysta z monitoringu, o czym również trzeba informować. Rozwija się również sprzedaż bezpośrednia, online, a więc rolnik jest zmuszony do pozyskania danych odbiorcy i ich przetwarzania. Wszystkich takich firm dotyczy rozporządzenie RODO.
Uporządkowanie procesu przetwarzania danych
Doktor Maciej Kawecki zaznacza, że firmy przed wejściem w życie RODO powinny uporządkować kilka kwestii, między innymi wyodrębnić w swojej działalności samą czynność przetwarzania danych osobowych, zastanowić się, gdzie są one przechowywane i w jaki sposób, a następnie każdej z tych czynności przypisać ryzyko, czyli odpowiedzieć na pytanie, czy tych danych nie można chronić lepiej. Dodatkowo, jak wskazuje ekspert, jeżeli planujemy wykorzystać naszą bazę w celach marketingowych, zawsze musimy najpierw poinformować o tym klientów i poprosić ich o zgodę.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Dariusz Kwiatkowski, md
REKLAMA