Eksportowe być albo nie być dla producentów owoców
Rozwój eksportu naszej żywności jest koniecznością, bo krajowy rynek to za mało wobec skali produkcji. Dotyczy to zwłaszcza producentów owoców.
2018-06-28, 14:14
Posłuchaj
Jak powiedział na antenie radiowej Jedynki w rozmowie z Aleksandrą Tycner - prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw Witold Boguta - w Polsce mamy nadpodaż owoców, dlatego musimy je eksportować w formie świeżej oraz przetworzonej.
Wietnam - rynek obiecujący
Produkcja przewyższa krajowe potrzeby, stąd musimy zdobywać nowe rynki. Obiecujący wydaje się rynek wietnamski, bo rynek chiński okazuje się bardzo trudny pod względem wymogów jakościowych.
Do Wietnamu - powiedział - sprzedajemy jabłka i wydaje się, że rynek ten będzie rozwojowy dla naszych producentów. Jak dodał - musimy jednak pamiętać, że nie można dziś żadnego rynku, na którym już jesteśmy obecni - traktować jako już całkowicie opanowanego.
Aleksandra Tycner, ak, NRG
REKLAMA
REKLAMA