Jemy coraz więcej mięsa gęsiego i kaczego. O kondycji branży decyduje już nie tylko eksport
Polska słynie z hodowli i eksportu drobiu. Okazuje się jednak, że nie tylko kurczaki podbijają zagraniczne rynki, ale także kaczki i gęsi.
2018-08-03, 13:20
Posłuchaj
Chów drobiu wodnego w Polsce ma wieloletnią tradycję. I wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na mięso tych ptaków ten sektor dynamicznie się rozwija - powiedział na antenie radiowej Jedynki w rozmowie z Justyną Golonko Eugeniusz Wencek z Krajowej Rady Drobiarstwa.
Kaczki i gęsi coraz bardziej smakują Polakom
Jak powiedział - mięso gęsi i kaczek jest w Polsce coraz popularniejsze i jemy go coraz więcej, choć nie jest to mięso tanie. Dodał, że tłuszcz kaczy i gęsi jest tłuszczem zdrowym, ponieważ w większości składa się z kwasów nienasyconych. Tradycyjnym rynkiem dla polskich kaczek i gęsi jest rynek niemiecki, gdzie trafia większość eksportu.
Do Azji łapki i głowy
Coraz więcej drobiu wodnego eksportujemy również do krajów azjatyckich. Największą popularnością cieszą się tam takie części jak łapki i głowy. Z kolei Japończycy od lat doceniają puch z polskich gęsi.
Justyna Golonko, ak, NRG
REKLAMA
Polecane
REKLAMA