Gęsina to nasz produkt narodowy

Gęsina to polska specjalność. Nasi hodowcy słyną z niej w Polsce i na świecie. Być może znajdzie się na niejednym stole podczas jutrzejszego święta. 

2018-11-10, 11:15

Gęsina to nasz produkt narodowy
Gęsina to polska specjalność. . Foto: Shutterstock

Posłuchaj

Jaka jest wartość eksportu polskiej gęsiny i kto najchętniej ją kupuje - mówiła w radiowej Jedynce Marzena Trajer - dyrektor biura analiz i strategii w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa w rozmowie z Dariuszem Kwiatkowskim/ Naczelna Redakcja Gospodarcza.
+
Dodaj do playlisty

Polska jest jednym z największych producentów gęsiny w Unii Europejskiej. W 2017 roku pogłowie gęsi w Polsce wynosiło 952 tys. sztuk wobec 859 tys. sztuk rok wcześniej. Co oznaczało blisko 11 proc. wzrost produkcji. 

Produkcja stymulowana jest coraz większą konsumpcją wśród polskich konsumentów i oczywiście eksportem. 

Wartość eksportu, który jest miarą uznania ze strony zagranicznych konsumentów, w 2017 roku wyniosła 90 mln euro i była o 5 mln euro większa niż w roku 2016. najwięcej wyeksportowania do Unii Europejskie a wartość opiewała na 82 mln euro.

Niezmiennie od wielu lat głównym odbiorcą mięsa gęsiego pozostają Niemcy. Drugim pod względem wielkości odbiorcą gęsiny jest Francja.  

REKLAMA

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Dariusz Kwiatkowski, kw 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej