Gęsina to nasz produkt narodowy
Gęsina to polska specjalność. Nasi hodowcy słyną z niej w Polsce i na świecie. Być może znajdzie się na niejednym stole podczas jutrzejszego święta.
2018-11-10, 11:15
Posłuchaj
Polska jest jednym z największych producentów gęsiny w Unii Europejskiej. W 2017 roku pogłowie gęsi w Polsce wynosiło 952 tys. sztuk wobec 859 tys. sztuk rok wcześniej. Co oznaczało blisko 11 proc. wzrost produkcji.
Produkcja stymulowana jest coraz większą konsumpcją wśród polskich konsumentów i oczywiście eksportem.
Wartość eksportu, który jest miarą uznania ze strony zagranicznych konsumentów, w 2017 roku wyniosła 90 mln euro i była o 5 mln euro większa niż w roku 2016. najwięcej wyeksportowania do Unii Europejskie a wartość opiewała na 82 mln euro.
Niezmiennie od wielu lat głównym odbiorcą mięsa gęsiego pozostają Niemcy. Drugim pod względem wielkości odbiorcą gęsiny jest Francja.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Dariusz Kwiatkowski, kw