"Kaczanie jaj" – wileńska tradycja wielkanocna

Święta Wielkanocne na Litwie to czas modlitwy, radości oraz spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Wśród tradycji i obyczajów nie brakuje tych, które są charakterystyczne tylko dla tego kraju. Należy do nich "Kaczanie jaj", tradycyjna świąteczna zabawa z terenów Wileńszczyzny.

2019-04-21, 17:14

"Kaczanie jaj" – wileńska tradycja wielkanocna
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: 5 second Studio/Shutterstock.com

Posłuchaj

21.04.19 Polacy w świecie
+
Dodaj do playlisty

Zwyczajowo odbywa się pierwszego dnia Świąt Wielkanocnych na świeżym powietrzu. Jeżeli zaś pogoda nie dopisuje – w domu. Zabawa polega na toczniu jaj z niewielkiej pochylni i trafianiu nimi w inne, znajdujące się już na "placu boju".

Jak mówi Polskiemu Radiu wileńska twórczyni ludowa Leokadia Szełkowska, "kaczanie" oznacza toczenie jajek. "Znachodziliśmy górkę i puszczaliśmy z niej jajko. Później kolejna osoba puszczała drugie i jeśli trafiła w to pierwsze to wtedy wygrywała" - wyjaśnia Szełkowska. W "kaczanie jajek" zwyciężał ten, który trafił ich najwięcej.

Poniedziałek wielkanocny na Litwie jest dniem wolnym od prac. Tradycja śmigusa-dyngusa nie jest znana mieszkańcom tego kraju. Jedynie na Wileńszczyźnie niektórzy znają ten zwyczaj i oblewają się wodą.

Na wielkanocnym stole najczęściej dominują własnoręcznie przygotowane smakołyki takie jak pieczone i duszone mięsa, często podawane w galarecie. Nie brakuje jaj w różnej postaci oraz utartego wcześniej chrzanu i różnych sałatek. Oprócz bab wielkanocnych dominują różne ciasta takie jak pascha czy mazurek. Często podawany jest "stulistkowiec", tatarskie ciasto z makiem.

REKLAMA

Więcej w nagraniu.

Magazyn "Polacy w świecie" przygotowała Edyta Poźniak.

Data emisji: 21.04

Godzina emisji: 15.40

REKLAMA

PR24





Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej