Jakie perspektywy hodowla bydła ras mięsnych w Polsce?
Polska jest czołowym producentem i eksporterem wołowiny w Europie. Rocznie sprzedajemy jej za granicę około 500 tysięcy ton, czyli prawie 90 % produkcji.
2019-04-25, 14:33
Posłuchaj
O perspektywach hodowli bydła ras mięsnych w Polsce, mówił w radiowej Jedynce Jacek Zarzecki - prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. /Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
Dodaj do playlisty
− Nasi hodowcy konkurują na rynkach zagranicznych ceną i jakością. W Polsce hodowanych jest kilka ras mięsnych bydła, wyjaśnia Jacek Zarzecki - prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
Jak wynika z szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w ubiegłym roku spożycie wołowiny, w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca Polski wyniosło 3,3 kg .W krajach starej Unii było to od 10 do 11 kilogramów.
Dariusz Kwiatkowski, jk
REKLAMA