Polska w czołówce krajów eksportujących żywność
Polscy eksporterzy, w tym artykułów rolno-spożywczych, to jedni z wielu, którzy dobrze wykorzystali 15 lat w Unii europejskiej.
2019-05-02, 14:15
Posłuchaj
− Polscy producenci wykorzystali szanse jakie stworzyło przystąpienie do Unii, uważa Andrzej Gantner - dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Jak ocenia, decydujące znaczenie dla rozwoju produkcji żywności w Polsce ma dostęp naszych producentów do wspólnotowego rynku rządzonego według zasad mających stwarzać równe warunki dla konkurujących podmiotów, a także dbałość o jej jakość i bezpieczeństwo dla konsumentów.
Jak mówi Andrzej Gantner, rozwinięcie bazy technologicznej oraz wzrost zakładów produkujących żywność sprawił, że w tym roku mamy rekordowy eksport o wartości 30 mld euro.
− Od momentu wejścia do Unii Europejskiej w 2014 r. zwiększyliśmy eksport pięciokrotnie, należymy do światowej czołówki w dynamice wzrostu eksportu, a nasz udział w światowym eksporcie żywności wzrósł z 0,5 proc. do 2 procent – podkreśla gość radiowej jedynki.
REKLAMA
Jak dodaje, Polska znajduje się w czołówce krajów mających dodatnie saldo handlu zrywnością z nadwyżką 10 mld euro.
Dariusz Kwiatkowski, jk
REKLAMA