Polscy sadownicy promują codzienną konsumpcję owoców w sezonie zbiorów
W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano prawie 200 tysięcy ton truskawek, z czego prawie 6 tysięcy ton świeżych i prawie 100 tysięcy zamrożonych wyeksportowano za granicę - wynika z danych GUS. Polska jest drugim największym producentem truskawek w Europie i ósmym na świecie. Do codziennej konsumpcji zarówno tych owoców, jak i innych zachęcali na wspólnej konferencji prasowej minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski i Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas.
2019-05-30, 14:32
Posłuchaj
Szef resortu rolnictwa przedstawił kampanię "Czas na polskie superowoce", w ramach której rolnicy wspólnie promują różne gatunki owoców. Chcą przekonać konsumentów, że od wiosny do jesieni trzeba jeść świeże owoce. Jak wyjaśnił minister Ardanowski, chodzi o wykorzystanie tych produktów w czasach zbiorów, czyli kiedy są tanie i świeże. Wśród promowanych owoców, oprócz truskawek, będą między innymi maliny, jagody, borówki, mini kiwi, aronia. "My mamy wyobrażenie o owocach, ale wszystkich do końca nie znamy. I rolnicy, przedstawiciele tych poszczególnych grup producentów zdecydowali się na wspólną promocję, żeby przekonać konsumenta właśnie, że ma być pewna taśma, pewien ciąg tych owoców, które się będą sezonowo zmieniały" - powiedział szef resortu rolnictwa.
Sadownicy rozpoczynają od promocji truskawek. Minister rolnictwa zaznaczył, że ceny owoców zawsze są najwyższe na początku sezonu. W jego opinii w tej chwili truskawki "już są w cenach racjonalnych", a będą - jak przekonywał - jeszcze tańsze, bo pojawią się na rynku kolejne odmiany.
Truskawki - na zdrowie!
Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas powiedział, że istnieje zasada jedzenia produktów, które zostały wyprodukowane do 100 mil od konsumenta. Podkreślił, że truskawki spełniają to kryterium, a dodatkowo są niezwykle zdrowie. Jak mówił, mają sporą ilość soli mineralnych oraz różnych substancji, które dobrze wpływają na układ krwionośny, na serce, a także na samopoczucie. Jarosław Pinkas przypomniał też, że powinniśmy spożywać owoce i warzywa pięć razy dziennie, z przewagą warzyw.
- Ale w momencie, kiedy są truskawki, to ja sam sobie udzielam dyspensy i ta proporcja jest zmieniona, jem częściej truskawki, mniej warzywa, ponieważ truskawki bywają krótko - przyznał Główny Inspektor Sanitarny.
REKLAMA
Ubiegłoroczna produkcja truskawek była o 10 procent wyższa niż w 2017 roku. Powierzchnia uprawy tych owoców to około 50 tysięcy hektarów. Według danych Ministerstwa Rolnictwa z 28 maja, krajowe truskawki na rynku hurtowym w Warszawie kosztowały od 4 do 7 złotych za kilogram.
Wartość ubiegłorocznego eksportu świeżych truskawek wyniosła prawie 9 milionów euro. Największymi odbiorcami były: Holandia, Białoruś, Litwa, Niemcy i Belgia.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, IAR, md
REKLAMA