"Dzieje łakomstwa i obżarstwa". Książka Adrianny Stawskiej-Ostaszewskiej

- Najważniejszą kuchnią jest kuchnia domowa. To ona jest naszym DNA smaku - mówiła w Polskim Radiu 24 Adrianna Stawska-Ostaszewska.

2019-10-31, 00:01

"Dzieje łakomstwa i obżarstwa". Książka Adrianny Stawskiej-Ostaszewskiej
Okładka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" Adrianny Stawskiej-Ostaszewskiej, wyd. harde. Foto: mat. promocyjne

Posłuchaj

30.10.2019 Między nami kobietami
+
Dodaj do playlisty

Autorka obala mity, tłumaczy przepisy i udowadnia, że jedzenie to nie tylko zaspokajanie apetytu, ale cała kultura. W książce znalazły się również proste przepisy na wykwintne potrawy podane podczas uczty trzech cesarzy w 1867 roku.

Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie.

O dziejach łakomstwa i obżarstwa, o tym, czym tak naprawdę jest czernina i jak wynaleziono szampana, autorka opowiadała w audycji "Między nami kobietami".

***

REKLAMA

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

Rozmawiała Anna Popek.

____________________ 

Data emisji: 30.10.2019

Godzina emisji: 23.36

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej