"Dzieje łakomstwa i obżarstwa". Książka Adrianny Stawskiej-Ostaszewskiej
- Najważniejszą kuchnią jest kuchnia domowa. To ona jest naszym DNA smaku - mówiła w Polskim Radiu 24 Adrianna Stawska-Ostaszewska.
2019-10-31, 00:01
Posłuchaj
30.10.2019 Między nami kobietami
Dodaj do playlisty
Autorka obala mity, tłumaczy przepisy i udowadnia, że jedzenie to nie tylko zaspokajanie apetytu, ale cała kultura. W książce znalazły się również proste przepisy na wykwintne potrawy podane podczas uczty trzech cesarzy w 1867 roku.
Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie.
O dziejach łakomstwa i obżarstwa, o tym, czym tak naprawdę jest czernina i jak wynaleziono szampana, autorka opowiadała w audycji "Między nami kobietami".
***
REKLAMA
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.
Rozmawiała Anna Popek.
____________________
Data emisji: 30.10.2019
Godzina emisji: 23.36
REKLAMA