Batonik z karpiem. Nowatorski produkt naukowców z Krakowa

Karpie to ryby, które kojarzymy przede wszystkim z Wigilią Świąt Bożego Narodzenia. Hodowcy tych ryb przekonują, że z karpi można wyczarować niezliczoną liczbę pomysłowych potraw i zachęcają, by jeść je cały rok.

2019-12-12, 13:20

Batonik z karpiem. Nowatorski produkt naukowców z Krakowa
zdjęcie ilustracyjne. Foto: Daniel Wanke/Pixabay

Posłuchaj

Joanna Tkaczewska z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie mówiła w radiowej Jedynce o batonikach, których 30 proc. stanowi filet z karpia. (Aleksandra Tycner)
+
Dodaj do playlisty

Jak mówiła w radiowej Jedynce Joanna Tkaczewska z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie - karp to źródło pełnowartościowego białka oraz aminokwasów egzogennych, które nasz organizm nie potrafi zsyntetyzować i musi go otrzymać wraz z pożywieniem. Do tego białko karpia jest białkiem lekkostrawnym i może być stosowane w dietach.

Powiązany Artykuł

karpie PR1 1200x660.jpg
Jak poznać karpia... smacznego karpia

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie zaproponował przekąskę dla sportowców w postaci batonika daktylowego. Ponieważ karp jest praktycznie "niewyczuwalny" organoleptycznie, to 30 proc. przekąski stanowi filet z karpia. Do tego takie przyprawy jak cynamon sprawiają, że w batoniku nie czuć smaku ryby. 

>>>[CZYTAJ WIĘCEJ] Uratować karpia od cierpienia

Konsumenci, którzy próbowali batonik i nie wiedzieli, że zawiera karpia, ocenili go bardzo dobrze. Ci, którzy o karpiu wiedzieli - nieco gorzej. Ale to kwestia przyzwyczajenia. W planach jest zainteresowanie tym oryginalnym produktem handlu.

REKLAMA

Aleksandra Tycner, Jedynka, PR24, akg

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej