Batonik z karpiem. Nowatorski produkt naukowców z Krakowa
Karpie to ryby, które kojarzymy przede wszystkim z Wigilią Świąt Bożego Narodzenia. Hodowcy tych ryb przekonują, że z karpi można wyczarować niezliczoną liczbę pomysłowych potraw i zachęcają, by jeść je cały rok.
2019-12-12, 13:20
Posłuchaj
Jak mówiła w radiowej Jedynce Joanna Tkaczewska z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie - karp to źródło pełnowartościowego białka oraz aminokwasów egzogennych, które nasz organizm nie potrafi zsyntetyzować i musi go otrzymać wraz z pożywieniem. Do tego białko karpia jest białkiem lekkostrawnym i może być stosowane w dietach.
Powiązany Artykuł
Jak poznać karpia... smacznego karpia
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie zaproponował przekąskę dla sportowców w postaci batonika daktylowego. Ponieważ karp jest praktycznie "niewyczuwalny" organoleptycznie, to 30 proc. przekąski stanowi filet z karpia. Do tego takie przyprawy jak cynamon sprawiają, że w batoniku nie czuć smaku ryby.
>>>[CZYTAJ WIĘCEJ] Uratować karpia od cierpienia
Konsumenci, którzy próbowali batonik i nie wiedzieli, że zawiera karpia, ocenili go bardzo dobrze. Ci, którzy o karpiu wiedzieli - nieco gorzej. Ale to kwestia przyzwyczajenia. W planach jest zainteresowanie tym oryginalnym produktem handlu.
REKLAMA
Aleksandra Tycner, Jedynka, PR24, akg
REKLAMA