Przeciętny Polak marnuje tygodniowo prawie 4 kg żywności. Jak to zmienić?
To liczba, która każdemu z nas powinna dać do myślenia. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Ochrony Środowiska i Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego, w Polsce co sekundę do kosza trafia ponad 150 kilogramów żywności. Za 60 procent tej wielkości odpowiedzialni jesteśmy my - konsumenci.
2020-12-04, 11:42
Posłuchaj
Koordynator badania prof. Dorota Kołożyn-Krajewska z SGGW mówi, że według badania tygodniowo w gospodarstwie domowym wyrzucano średnio 3,9 kilograma żywności. Dominowały warzywa, owoce, jadalne resztki talerzowe i pieczywo.
Co ciekawe, badanie wykazało, że najmniej żywności marnuje się w gastronomii - udział to zaledwie 1 procent w całej puli marnowanej żywności.
Powodów marnowania jedzenia jest wiele. Głównym z nich, jak mówi blogerka kulinarna i ogrodniczka Joanna Gałązka, jest niegospodarność - robienie zbyt dużych zakupów, niewłaściwe przechowywanie żywności czy nawet brak pomysłów, jak dany produkt wykorzystać w kuchni.
Powiązany Artykuł

Polacy coraz bardziej doceniają polską żywność
Aby żywności marnować mniej
A co zrobić, by żywności marnować mniej? Według Joanny Gałązki powinniśmy zawsze robić listę zakupów, a w domu pilnować daty przydatności do spożycia, ustawiając "pod ręką" te produkty, które mają krótszy termin. Jeżeli nie wiemy, jak przechowywać dane warzywo lub owoc, to lepiej przechowywać je w lodówce, niż poza nią - wtedy jest mniejsza szansa, że coś nam się zepsuje.
Stosując m.in. te zasady będziemy w stanie zaoszczędzić nawet 3000 zł rocznie. Taka bowiem, według szacunków Federacji Polskich Banków Żywności, jest wartość produktów, który przeciętny Polak wyrzuca do kosza.
PolskieRadio24.pl, Program 1 Polskiego Radia, Tomasz Matusiak, md