Dieta i tryb życia w okresie pandemii

- Plusem naszego żywienia w czasie pandemii jest to, że blisko 70 proc. osób zaczęło częściej gotować. To fantastyczna informacja, bo to dobry moment na wykształcenie nowych nawyków żywieniowych, wprowadzenie do diety większej ilości warzyw i ograniczenie spożycia produktów wysokoprzetworzonych - powiedziała Karolina Maciejewska, dietetyk kliniczny.

2020-12-20, 21:10

Dieta i tryb życia w okresie pandemii
Nawyków żywieniowych uczymy się w domu, więc warto starać się o urozmaicenie diety i przygotowywanie zdrowych posiłków dla wszystkich członków rodziny. Foto: George Rudy / Shutterstock

W audycji Karolina Maciejewska przedstawiła, w jaki sposób kształtują się nawyki dietetyczne i żywieniowe Polaków w okresie pandemii.

Powiązany Artykuł

shutterstocksiłownia kobieta nadwaga 1200.jpg
Dieta, aktywność fizyczna. Jak wytrwać w zdrowotnych postanowieniach?

Dietetyk odniosła się również do tego, w jaki sposób w ostatnich miesiącach Polacy podchodzą do kwestii zakupów. - Według danych robimy je rzadziej, nawet o 80 proc. Są one jednak znacznie bardziej obfite. Połowa ankietowanych wskazuje, że wrzuca do koszyka znacznie więcej jedzenia niż przed pandemią. Główną przyczyną jest nabywanie żywności na zapas - zaznaczyła ekspert.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

Posłuchaj

Karolina Maciejewska o diecie i żywieniu Polaków w czasie pandemii ("Temat dnia/Gość PR24") 22:32
+
Dodaj do playlisty

* * *

Audycja: "Temat dnia/Gość PR24"
Prowadzi: Mateusz Drozda
Gość: Karolina Maciejewska, dietetyk kliniczny
Data emisji: 20.12.2020
Godzina emisji: 20.06

REKLAMA

Polskie Radio 24/db

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej