Min. rolnictwa: mimo pandemii w 2020 r. wzrósł eksport polskiej żywności
Mimo pandemii, w 2020 roku wzrósł eksport polskiej żywności. Według szacunków opublikowanych przez resort rolnictwa, jego wartość przekroczyła 34 miliardy euro. Rok do roku wartość zwiększyła się o 7 procent.
2021-02-21, 13:02
Minister rolnictwa Grzegorz Puda zwrócił uwagę na to, że żywność zajmuje też coraz większą część ogólnego eksportu towarów z Polski. - Na zagranicznych rynkach konkurujemy ceną, ale i jakością - podkreślił.
Posłuchaj
- Wpływ taką skalę miały nie tylko wyniki sprzedażowe naszych eksporterów, ale i korzystne kursy euro do złotówki oraz dolara do złotówki. Sprzyjało to naszej konkurencyjności i pomimo pandemii, udało się jeszcze lepiej wykorzystać nasze szanse. Udało się spowodować, że stajemy się dużym graczem na rynku rolno spożywczym - powiedział minister rolnictwa.
Powiązany Artykuł
Minister rolnictwa: rekordowe wpływy z eksportu polskiej żywności w 2020 r.
Poza zabiegami poprawiającymi eksport, kondycja polskich przedsiębiorstw zależy od konsumpcji wewnętrznej. Minister Grzegorz Puda zaapelował, by świadomie sięgać po produkty z krajowych przedsiębiorstw na sklepowych półkach.
REKLAMA
- Jeśli to możliwe, kupujmy bezpośrednio od rolników. Warto zwrócić uwagę, co kupujemy. Czy są to produkty polskie od polskich rolników. Proszę pamiętać, że małe rolne rynki mają bardzo trudno.
Posłuchaj
- My robiąc ten mały gest kupując nasze rodzime artykuły z lokalnego rynku wspieramy sąsiadów krajowych producentów i całą naszą branżę - mówił Grzegorz Puda.
Udział eksportu żywności w ogólnym bilansie dla polskiego handlu zagranicznego wyniósł niemal 14 i pół procent.
REKLAMA
IAR, PR24, akg
REKLAMA