Boże Narodzenie na Kresach. "Najważniejsza jest przede wszystkim tradycja"
- Kuchnia kresowa jest tak niezwykle bogata, niesamowite jest bogactwo ryb. Jej bogactwo to też różnego rodzaju przepisy związane z kapustą - mówiła w Polskim Radiu 24 Aleksandra Biniszewska (Muzeum Lwowa i Kresów). Gościem audycji była również Paulina Wysocka-Świeboda (dietetyk).
2022-12-24, 18:48
Dziś - 24 grudnia - przypada Wigilia Bożego Narodzenia. W tradycji chrześcijańskiej to dzień kończący okres adwentu i poprzedzający uroczystość Narodzenia Pańskiego
O tym, jak wieczerza wigilijna wyglądała i wygląda na Kresach opowiadała Aleksandra Biniszewska z Muzeum Lwowa i Kresów. - To wszystko tak naprawdę zależało od domu, ponieważ najważniejsza była przede wszystkim tradycja, czyli dwanaście potraw na pamiątkę 12 apostołów, musiały być postne. Co dom, to obyczaj, dania w zależności od rodziny. U nas nigdy nie było kutii. Robimy zawsze zupę grzybową. U mnie w domu nie podaje się sernika ani na Wigilię, ani na Boże Narodzenie. Dla nas jest to wielkanocne ciasto. U nas królują miodowniki, keksy, pierniki - przyznała.
Z kolei Paulina Wysocka-Świeboda dzieliła się sposobami na to, jak walczyć ze świątecznym przejedzeniem.
Więcej w nagraniu.
Posłuchaj
REKLAMA
Audycja: "Rozmowa PR24"
Prowadzący: Adrian Klarenbach
Goście: Aleksandra Biniszewska (Muzeum Lwowa i Kresów), Paulina Wysocka-Świeboda (motywatorka, dietetyk)
Data emisji: 24.12.2022 r.
REKLAMA
Godzina emisji: 17.33
kmp
REKLAMA