Program "Dobry posiłek" w szpitalach. Minister zdrowia: ważne dla procesu zdrowienia pacjentów
Minister zdrowia Katarzyna Sójka podkreślała, że program "Dobry posiłek" jest kolejnym z elementów procesu zwiększania nakładów na służbę zdrowia, które podejmuje Zjednoczona Prawica. Placówki mają otrzymać dodatkowe środki, a NFZ zadbać, by jakość żywienia w szpitalach była znacząco lepsza.
2023-09-05, 14:15
- Zwiększyliśmy nakłady na ochronę zdrowia, wdrożyliśmy nowoczesne rozwiązania cyfrowe, ułatwiamy dostępność do świadczeń. Kolejnym zadaniem jest poprawa jakości szpitalnych posiłków, które są ważne dla procesu zdrowienia pacjentów - powiedziała minister zdrowia Katarzyna Sójka.
PiS opublikowało w mediach społecznościowych drugi punkt swojego programu na kolejną kadencję. To program "Dobry posiłek"dla pacjentów szpitali. Placówki mają otrzymać dodatkowe środki, a NFZ zadbać, by jakość żywienia w szpitalach była znacząco lepsza.
Poprawić proces zdrowienia pacjenta
- Rząd PiS zwiększa sukcesywnie nakłady na ochronę zdrowia. Wdrożyliśmy nowoczesne rozwiązania cyfrowe. Ułatwiamy dostępność do opieki zdrowotnej - wyliczała szefowa MZ na konferencji prasowej w Garwolinie.
Dodała, że poprawa jakości posiłków w szpitalach jest bardzo ważna dla pacjentów i procesu ich zdrowienia. - Dlatego rząd Prawa i Sprawiedliwości proponuje program "Dobry posiłek", który ma zabezpieczyć jakość posiłków - wskazała.
REKLAMA
Szefowa MZ przyznała, że "posiłki szpitalne nie zawsze spełniają oczekiwania pacjentów, nie zawsze są smaczne".
Zobacz także w tvp.info: "Szansa na szybszy powrót do zdrowia". Premier o nowym punkcie programu PiS
Uchybienia w żywieniu pacjentów
W 2022 r. w rejestrach Państwowej Inspekcji Sanitarnej znajdowało się 1028 bloków żywienia w szpitalach, z których ponad połowa, bo 696, działała w systemie cateringowym, w oparciu o posiłki dostarczane przez firmy zewnętrzne.
Posłuchaj
Kontrole wykazały uchybienia w żywieniu pacjentów, jeśli chodzi o nieprawidłowo skomponowane jadłospisy i wymagania higieniczno-sanitarne. Zgodnie z danymi z raportu GIS "Stan sanitarny kraju w 2022 r.", do najczęściej powtarzających się uchybień należało m.in. nieprecyzyjne informacje na temat alergenów, mała różnorodność potraw i napojów, niska wartość energetyczna posiłków w stosunku do zapotrzebowania dziennego dla pacjentów, mała ilość warzyw oraz owoców, podawanie zbyt dużej ilości potraw smażonych i słodkich dań, a także np. duży udział produktów wysokoprzetworzonych - konserw, pasztetów, mortadeli, mielonki.
REKLAMA
Czytaj również na Niezależna.pl: Miliardy złotych na zdrowe posiłki dla pacjentów. Suski: do tej pory były dość mizerne
Kontrole wykazywały też m.in. niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń bloku żywienia, przechowywanie i stosowanie przeterminowanych środków spożywczych do przygotowania posiłków, niezachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego i niewłaściwe zagospodarowanie odpadów.
- Program "Dobra dieta". Müller: jakość posiłków będzie weryfikowana, to nasze zobowiązanie wyborcze
- "Przyjazne osiedle". Poseł PiS: to strzał w dziesiątkę, trafia do każdego
Zobacz także: Miliard złotych rocznie na "Dobry Posiłek". Lichocka ujawnia szczegóły propozycji programowej PiS
IAR/PAP/łs
REKLAMA
REKLAMA