Weganizm. "Dieta roślinna obniża emisję gazów cieplarnianych i ogranicza cierpienie zwierząt"
- Przejście na dietę roślinną obniżyłoby emisję gazów, to byłoby pomocne dla klimatu. Dziś bardzo mało mówi się o cierpieniu zwierząt hodowlanych, które idą na rzeź - mówił w Polskim Radiu 24 Szymon Bujalski, dziennikarz dla klimatu.
2024-07-16, 19:33
Troska o zwierzęta, troska o środowisko i troska o własne zdrowie to trzy najważniejsze powody, dla których ludzie wybierają dietę roślinną. Szymon Bujalski przyznał, że zgodnie z badaniami dieta roślinna nadaje się dla każdego, poza pewnymi rzadkimi przypadkami zdrowotnymi.
Dziennikarz zarysował również, jak masowa hodowla zwierząt wpływa na środowisko. - Emisje gazów cieplarnianych z rolnictwa odpowiadają za 1/3 globalnych emisji, a za 3/4 emisji z rolnictwa odpowiada produkcja zwierzęca. Przejście na dietę roślinną obniżyłoby emisję gazów, to byłoby pomocne dla klimatu - wskazał.
Rolnictwo niszczy planetę
- Dużym problemem tego, jak wygląda nasza planeta, jest fakt, ile lasów wycięliśmy i jak zdegradowaliśmy glebę. W błyskawicznym tempie zanika różnorodność, masa zwierząt hodowlanych stanowi 90 proc masy wszystkich ssaków na świecie - tak olbrzymia jest skala hodowli i produkcji mięsa. Do tego należy doliczyć również olbrzymią ilość stosowanych nawozów sztucznych, pestycydów, jak szpikowane są zwierzęta antybiotykami, aż same bakterie ewoluują i uodparniają się na antybiotyki - mówił.
Bujalski dodał również, że dziś bardzo mało mówi się o cierpieniu zwierząt hodowlanych, które idą na rzeź.
REKLAMA
Więcej w nagraniu.
Posłuchaj
* * *
Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzi: Katarzyna Dydo
Gość: Szymon Bujalski, dziennikarz dla klimatu
REKLAMA
Data emisji: 16.07.2024
Godzina emisji: 19.06
PR24/dn
REKLAMA