Nadmorska gastronomia pod lupą sanepidu. Posypały się mandaty
Kontrolerzy pomorskiego sanepidu sprawdzili punkty gastronomiczne - jak bary, restauracje i lodziarnie - w turystycznych miejscowościach województwa. W wyniku 217 kontroli nałożyli 33 mandaty o łącznej wartości 12 tysięcy złotych.
2024-07-17, 12:53
Pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych przeprowadzili kontrole między 20 a 30 czerwca - poinformował rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku Zbigniew Zawadzki. Działania dotyczyły "zakładów żywienia zbiorowego typu otwartego".
Przebadano restauracje, bary, kawiarnie, lodziarnie i food trucki. Z 217 przeprowadzonych kontroli, osiem było interwencyjnych, z czego trzy okazały się zasadne.
Problemem brak należytej czystości i złe warunki przechowywania
Najczęstsze nieprawidłowości dotyczyły stanu higienicznego pomieszczeń, wyposażenia, warunków przechowywania żywności oraz przestrzegania procedur higienicznych i systemu HACCP.
Wskazano, że problemy dotyczyły także braku możliwości identyfikacji środków spożywczych, obecności przeterminowanej żywność, braku czystości bieżącej. Wskazano także na konieczność przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach dobrych praktyk higienicznych i dobrych praktyk produkcyjnych - tych brakowało lub nie stosowano.
REKLAMA
Kontrole w lodziarniach
Osobne kontrole przeprowadzono w sąsiednim województwie w punktach z lodami. W 37 proc. zbadanych próbek lodów pobranych w zachodniopomorskim wykryto bakterie Enterobacteriaceae.
Sanepid podał, że najwyższy wskaźnik zanieczyszczenia lodów występuje w pasie nadmorskim.
Kontrolerzy pobrali do badań próbki lodów w tych miejscach, które odwiedza najwięcej turystów. W samym pasie nadmorskim pobrano 90 próbek. Równo połowa z nich została zakwestionowana.
- Naukowcy sprawdzili popularną zasadę "pięciu sekund". Wyniki badań mogą niepokoić
- 36 kg mniej po Ozempicu. Rewolucyjny lek czy zagrożenie?
pg,pap/wmkor
REKLAMA