Odpowiednia dieta służy zdrowiu. "Ważne, by nasza kuchnia była jak najbardziej kolorowa"

Zdrowy tryb życia, to nie tylko aktywność fizyczna czy unikanie niezdrowych nawyków. To także zdrowa dieta. O tym, jak skomponować optymalne menu, które będzie służyło utrzymaniu zdrowia, opowiedziała w Polskim Radiu 24 dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna.

2024-09-27, 21:33

Odpowiednia dieta służy zdrowiu. "Ważne, by nasza kuchnia była jak najbardziej kolorowa"
Rezygnując z mięsa na rzecz warzyw pomagasz swojemu zdrowiu i ratujesz planetę przed nadmierną hodowlą zwierząt, która szkodzi przyrodzie.Foto: shutterstock/WhiteYura

W audycji "Samo zdrowie" zwrócono uwagę, że gdy mowa o polskiej kuchni, na myśl przychodzi nam schabowy, oblane tłuszczem ziemniaki i zasmażana kapusta albo mięsne pierogi okraszone skwarkami ze słoniny. Czy jednak takie menu służy naszemu zdrowiu?

Posłuchaj

Dr Hanna Stolińska o zdrowej diecie (Samo zdrowie) 25:29
+
Dodaj do playlisty

Polacy zmieniają nawyki żywieniowe? Jest lepiej, ale nie najlepiej

Dr Hanna Stolińska na samym początku zwróciła uwagę, że nawyki żywieniowe Polaków wbrew pozorom coraz mocniej się zmieniają i choć faktycznie takie jest postrzeganie tej "polskiej kuchni" - jako tłustej i smażonej, to coraz częściej jest ona zróżnicowana, znacznie zdrowsza, a ten symboliczny schabowy z ziemniakami i kapustą staje się coraz częściej jedynie obiadem niedzielnym.

- Dziś bardziej jemy sezonowo - szczególnie w dużych miastach, jemy warzywa, owoce, szczególnie swoje własne - to jest cudowna rzecz - mówiła Hanna Stolińska.

- Zaczynamy zwracać uwagę na to jedzenie. Teraz jest moda na wszystko, co białkowe, proteinowe. Proteiny są wszędzie, gdzie tylko się da. I odchodzimy właśnie od takich ciężkich posiłków - dodała.

REKLAMA

Jak powinna wyglądać zdrowa kuchnia? "Powinna być kolorowa"

Jednak - jak wyjaśniła - to niekoniecznie przynosi efekt w postaci poprawy kondycji zdrowotnej. Dlaczego tak się dzieje? - Jedzenie pełni dziś funkcję nie tylko odżywczą. Jemy, bo się nudzimy, bo jesteśmy w towarzystwie, bo nie wypada odmówić, bo jesteśmy zdenerwowani - wymieniała dr Stolińska.

Gościni Polskiego Radia 24 mówiła, jak skomponować zdrową dietę. Dała przykład kolorów, których - im więcej - tym lepiej. - Biały jest nabiał, białe warzywa [...], ale mocniej postawiłabym na kolor zielony, czerwony, pomarańczowy - dużo betakarotenu, antyoksydantów. A także kolor fioletowy - teraz mamy wszystkie borówki, jagody, jeżyny, śliwki. To są najzdrowsze owoce - wymieniała dr Hanna Stolińska.

- Pamiętajmy o tym, aby nasza kuchnia była kolorowa, urozmaicona, żeby nie jeść monotonnie, i żeby w tygodniu zjeść od 20 do 30 różnych warzyw i owoców. To jest niezbędne dla naszych dobrych bakterii jelitowych, które rządzą w naszym organizmie - dodała.

Więcej w nagraniu.

REKLAMA

* * *

Audycja: Samo zdrowie
Prowadzi: Artur Wolski
Gość: dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska (dietetyczka kliniczna)
Data emisji: 27.09.2024
Godzina emisji: 19.33

Polskie Radio 24/jmo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej