Odpowiednia dieta służy zdrowiu. "Ważne, by nasza kuchnia była jak najbardziej kolorowa"
Zdrowy tryb życia, to nie tylko aktywność fizyczna czy unikanie niezdrowych nawyków. To także zdrowa dieta. O tym, jak skomponować optymalne menu, które będzie służyło utrzymaniu zdrowia, opowiedziała w Polskim Radiu 24 dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna.
2024-09-27, 21:33
W audycji "Samo zdrowie" zwrócono uwagę, że gdy mowa o polskiej kuchni, na myśl przychodzi nam schabowy, oblane tłuszczem ziemniaki i zasmażana kapusta albo mięsne pierogi okraszone skwarkami ze słoniny. Czy jednak takie menu służy naszemu zdrowiu?
Posłuchaj
Polacy zmieniają nawyki żywieniowe? Jest lepiej, ale nie najlepiej
Dr Hanna Stolińska na samym początku zwróciła uwagę, że nawyki żywieniowe Polaków wbrew pozorom coraz mocniej się zmieniają i choć faktycznie takie jest postrzeganie tej "polskiej kuchni" - jako tłustej i smażonej, to coraz częściej jest ona zróżnicowana, znacznie zdrowsza, a ten symboliczny schabowy z ziemniakami i kapustą staje się coraz częściej jedynie obiadem niedzielnym.
- Dziś bardziej jemy sezonowo - szczególnie w dużych miastach, jemy warzywa, owoce, szczególnie swoje własne - to jest cudowna rzecz - mówiła Hanna Stolińska.
- Zaczynamy zwracać uwagę na to jedzenie. Teraz jest moda na wszystko, co białkowe, proteinowe. Proteiny są wszędzie, gdzie tylko się da. I odchodzimy właśnie od takich ciężkich posiłków - dodała.
REKLAMA
Jak powinna wyglądać zdrowa kuchnia? "Powinna być kolorowa"
Jednak - jak wyjaśniła - to niekoniecznie przynosi efekt w postaci poprawy kondycji zdrowotnej. Dlaczego tak się dzieje? - Jedzenie pełni dziś funkcję nie tylko odżywczą. Jemy, bo się nudzimy, bo jesteśmy w towarzystwie, bo nie wypada odmówić, bo jesteśmy zdenerwowani - wymieniała dr Stolińska.
Gościni Polskiego Radia 24 mówiła, jak skomponować zdrową dietę. Dała przykład kolorów, których - im więcej - tym lepiej. - Biały jest nabiał, białe warzywa [...], ale mocniej postawiłabym na kolor zielony, czerwony, pomarańczowy - dużo betakarotenu, antyoksydantów. A także kolor fioletowy - teraz mamy wszystkie borówki, jagody, jeżyny, śliwki. To są najzdrowsze owoce - wymieniała dr Hanna Stolińska.
- Pamiętajmy o tym, aby nasza kuchnia była kolorowa, urozmaicona, żeby nie jeść monotonnie, i żeby w tygodniu zjeść od 20 do 30 różnych warzyw i owoców. To jest niezbędne dla naszych dobrych bakterii jelitowych, które rządzą w naszym organizmie - dodała.
Więcej w nagraniu.
REKLAMA
* * *
Audycja: Samo zdrowie
Prowadzi: Artur Wolski
Gość: dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska (dietetyczka kliniczna)
Data emisji: 27.09.2024
Godzina emisji: 19.33
Polskie Radio 24/jmo
REKLAMA