Hiszpanie w Nowy Rok jedzą winogrona, po jednym za każdy miesiąc. Na szczęście

W noc sylwestrową o północy, kiedy zegary obwieszczą nadejście nowego roku, Hiszpanie zjadają 12 winogron. Ten ponad 100-letni zwyczaj ma zapewnić im pomyślność w najbliższych 12 miesiącach, jednak niekiedy kończył się tragicznie.

2024-12-31, 21:32

Hiszpanie w Nowy Rok jedzą winogrona, po jednym za każdy miesiąc. Na szczęście
Hiszpanie o północy w Nowy Rok zjadają 12 winogron. To na szczęście. Foto: phatymak's studio/ Shutterstock

Hiszpanie w Nowy Rok jedzą winogrona. Po jednym za każdy miesiąc

Jest kilka teorii, skąd wziął się zwyczaj jedzenia winogron o północy. Jedna z nich mówi o nadzwyczajnych zbiorach owoców w 1909 roku. Rolnicy z Alicante, we wschodniej Hiszpanii, mieli wpaść na pomysł, aby sprzedawać "szczęśliwe winogrona" w opakowaniach po dwanaście sztuk, co miało odpowiadać liczbie miesięcy w roku.

Teoria ta, choć popularna, nie ma mocnych podstaw. Jak tłumaczy jeden z ekspertów, cytowanych przez agencję EFE, ze względu na ówczesne ograniczenia technologiczne jest mało prawdopodobne, aby nadwyżka świeżych winogron mogła być przechowywana do końca grudnia.

Mimo to w sklepach w całej Hiszpanii można na sylwestra kupić pakowane po 12 sztuk winogrona. Niektórzy obierają je następnie ze skórek i usuwają pestki, aby o północy ułatwić sobie ich szybkie jedzenie. 

Jedno winogrono na sekundę. Tego mogłeś nie wiedzieć o Madrytczykach

Najpopularniejsze jedzenie winogron w sylwestra ma miejsce na jednym z głównych placów Madrytu - Puerta del Sol. Stoi na nim budynek Królewskiego Domu Pocztowego (Real Casa de Correos), na którego fasadzie znajduje się znany w całym kraju zegar z równie popularnych kurantem.

REKLAMA

Wraz z wybiciem 12.00 zgromadzeni na placu ludzie dostają przyniesione ze sobą winogrona, zjadając po jednym z każdym kolejnym biciem zegara i myśląc o 12 życzeniach na Nowy Rok.

Winogrona tradycyjnym sposobem na szczęście. Lekarze ostrzegają Hiszpanów

Przed kolejnym sylwestrem hiszpańscy lekarze i media przypominają, że winogrona najlepiej jeść bez skórek i pestek, co zmniejsza ryzyko zadławienia się. Szczególnie niebezpieczne jest to w przypadku dzieci; winogrona są jedną z głównych przyczyną zadławienia u dzieci poniżej piątego roku życia.

Czytaj także: 

Kilka lat temu noworoczny rytuał skończył się tragicznie dla trzyletniego chłopca w Gijon na północy kraju, który zmarł w szpitalu po zadławieniu się spożywanym o północy winogronem.

Źródła: PAP/Polskie Radio/mbl

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej