Suszenie żywności. Skuteczny sposób na ograniczenie odpadów
- Każdy produkt spożywczy nadaje się do suszenia, choć najczęściej tak robimy z owocami, grzybami i warzywami oraz z mięsem - powiedział w Polskim Radiu 24 Radosław Bogusz z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Instytut Nauk o Żywności SGGW.
2025-01-21, 20:00
Suszenie jest znanym od stuleci skutecznym sposobem na przechowywanie żywności. W obliczu globalnego problemu marnowania żywności, suszenie oferuje proste, ekonomiczne i proekologiczne rozwiązanie, pozwalające wydłużyć trwałość produktów spożywczych, zmniejszyć ilość odpadów i bardziej efektywnie zarządzać naszymi zapasami produktów.
Posłuchaj
Najprostszym, proekologicznym sposobem suszenia jest wystawianie np. owoców na słońce, także zimą. Drugim sposobem jest suszenie powietrzem w domu, ale to często prowadzi do zmiany kolorów, np. gdy suszymy owoce w piekarniku. Kolejną metodą jest suszenie w specjalnych pojemnikach, a czas trwania tego procesu zależy od ilości wody, w danym produkcie spożywczym.
***
Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzący: Marta Hoppe
Gość: Radosław Bogusz (Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Instytut Nauk o Żywności SGGW)
Data emisji: 21.01.2025
Godzina emisji: 19.06
REKLAMA
Polskie Radio 24 / sw
REKLAMA