Papryka z Lidla czy Biedronki? Eksperci sprawdzili, ile mają pestycydów. Wynik zaskakuje
Fundacja Pro-Test regularnie zleca testy warzyw i owoców, które trafiają na półki w polskich sklepach i dyskontach, pod kątem pozostałości pestycydów. Tym razem eksperci wzięli pod lupę czerwoną paprykę z Lidla i Biedronki. Która wypadła gorzej?
2025-03-18, 12:17
Ile pestycydów jest w czerwonej papryce?
Fundacja Pro-Test sprawdziła, ile pozostałości pestycydów znajduje się w czerwonej papryce z dwóch znanych supermarketów - Biedronki i Lidla. Przebadano próbki warzyw pochodzących z Hiszpanii. Eksperci zaznaczyli, że produkty do badań zakupili w lutym 2025 roku, na terenie Warszawy. "Na zlecenie Fundacji Pro-Test laboratorium oznaczyło w paprykach zawartość 548 pestycydów. W żadnym z produktów wykryte poziomy pestycydów nie przekraczały limitów określonych w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23.02.2005 z późn. zm." - czytamy w komunikacie na stronie fundacji.
Lidl czy Biedronka? Eksperci wzięli pod lupę warzywa z supermarketów
Co wykazały badania? W czerwonej papryce z Lidla wykryto dwa pestycydy: fludioksonil oraz cyprodynil, nastomiast papryka z Biedronki zawierała ich aż pięć: azoksystrobinę, fludioksonil, metoksyfenozyd, metrafenon oraz spirotetramat. Z całej piątki to właśnie ten ostatni budzi największe obawy. Dlaczego? Jak tłumaczą eksperci, jest on "najbardziej kontrowersyjny" w całym zestawieniu. Stosuje się go m.in. jako substancję zwalczającą mszyce i przędziorki.
Jakie mogą być szkodliwe działania spirotetramatu?
- Może szkodliwie wpływać na płodność
- Może mieć szkodliwe działanie na płód w łonie matki
- Może działać toksycznie na organizmy wodne
"Działa toksycznie na organizmy wodne, powodując długotrwałe skutki. Komisja Europejska wycofuje go z obrotu, co może wskazywać na potencjalne zagrożenia związane z jego stosowaniem" - zauważyli eksperci z fundacji Pro-Test. Jednocześnie podkreślili, że w papryce z Biedronki wykryto 0,019 mg/kg tego pestycydu przy normie 1 mg/kg. Tak więc ilość zawarta w próbce nie przekracza wymaganych norm. Mimo wszystko jednak obecność tej substancji powinna wzmagać naszą czujność. "Tym bardziej, że spirotetramat powszechnie występuje w różnych warzywach i owocach (tylko w naszych testach wykrywaliśmy go w: pomarańczach z Lidla i truskawkach z Biedronki)" - zauważają eksperci.
REKLAMA
"Efekt koktajlu"
Specjaliści zaznaczają też, że fakt, iż wykryte związki mieszczą się w dozwolonych normach, nie oznacza, że nie są zupełnie bez wpływu na ludzkie zdrowie. Chodzi o tzw. efekt koktajlu - czyli to, że na nasz organizm jednocześnie wpływa mieszanka różnych pestycydów. Pochodzą one z różnych źródeł, nie tylko z papryki - chociażby kosmetyków czy sztucznych opakowań, z którymi mamy styczność na co dzień.
- Kolejna mąka wycofana ze sklepów. GIS alarmuje
- Rakotwórcza łyżka kuchenna. GIS ostrzega
- Biedronka i Dino pod lupą UOKiK. Wszczęto postępowanie ws. zmowy o pracowników
"Choć ilości pestycydów, które wykryliśmy w papryce, nie przekraczają norm, to ich różnorodność i efekt koktajlu mogą stanowić zagrożenie. Szczególnie obecność aż pięciu różnych toksycznych związków w papryce z Biedronki jest niepokojąca. Pięć pestycydów w jednym produkcie to zdecydowanie za dużo" - ostrzegają eksperci.
Papryka jest źródłem witamin
Oczywiście czerwona papryka powinna pozostać stałym elementem naszego jadłospisu. Jest bogatym źródłem witamin, w tym m.in. witaminy C, oraz antyoksydantów. Ma działanie wspierające odporność i zapobiegające nowotworom. Zawiera beta-karoten (prowitaminę A), który korzystnie działa na wzrok i również wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Oprócz tego znajdziemy w niej potas, żelazo, magnez, błonnik i bezcenne dla zdrowia polifenole.
Jak myć paprykę przed jedzeniem?
Jak więc przygotować ją do spożycia, by nie narażać się na tak dużą ekspozycję na pestycydy? Podstawą jest umycie każdego warzywa, które przynosimy do domu. Powinniśmy myć paprykę pod bieżącą wodą przez około 30 sekund. Usunie to większość pestycydów, jednak nie wszystkie. Istnieją alternatywne i skuteczniejsze sposoby na mycie warzyw, jak np. moczenie w roztworze 5-proc. sody oczyszczonej, jednak ma to wpływ na barwę warzywa i jest bardziej pracochłonne. Dlatego też możemy zdecydować się na mycie pod bieżącą i dodatkowo podnieść jego efekt, szorując powierzchnię warzywa szczoteczkę i na koniec wytrzeć je ręcznikiem kuchennym.
REKLAMA
Pestycydy. Czym są?
Pestycydy to syntetyczne lub naturalne substancje używane do zwalczania organizmów szkodliwych, stosowane głównie w uprawie roślin (owoców, warzyw, kwiatów), ale też w ochronie lasów, zbiorników wodnych oraz zwierząt.
Źródło: Pro-Test.pl/hjzrmb/kor
REKLAMA