Owoce i warzywa coraz mniej odżywcze. Oto powód

Badania wykazują, że ilość składników odżywczych w owocach, warzywach i zbożach maleje od ponad 70 lat. Głównym powodem tego zjawiska jest spadek jakości gleb i nieetyczne uprawy - wnioskują naukowcy czasopisma Journal of the American College of Nutrition. 

2025-03-30, 18:37

Owoce i warzywa coraz mniej odżywcze. Oto powód
Jakość upraw spada. . Foto: Deposit/East News

Owoce i warzywa coraz mniej odżywcze

Amerykańscy naukowcy w badaniu opublikowanym w Journal of the American College of Nutrition przeanalizowali 43 różne uprawy. Wyniki eksperymentu wykazały systematyczny spadek sześciu kluczowych składników odżywczych - białka, wapnia, fosforu, żelaza, ryboflawiny i kwasu askorbinowego od lat 50. Największy spadek, bo aż o 38 proc., odnotowano w przypadku ryboflawiny. Gęstość mineralna pszenicy również spadała przez ostatnie 160 lat.

"Rozcieńczanie" wartości odżywczych. Źródło problemu w glebie

Głównym powodem tego zjawiska jest spadek jakości gleby. Intensywne praktyki rolnicze, jak np. uprawa jednego rodzaju roślin wyczerpuje niezbędne minerały z gleby. Dodatkowym problemem jest rosnące zanieczyszczenie gleb i powietrza, które sprawia, że owoce i warzywa nie mają odpowiednich warunków do rozwoju. Wskutek tego uprawy mają dostarczane coraz mniej kluczowych składników odżywczych, co ma negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Masowa produkcja wśród winnych

Uprawy są projektowane na szybkie efekty. Rolnikom zależy na wysokich plonach, co odbija się kosztem gęstości składników odżywczych. Ze względu na malejącą obecność powyższych składników, powinniśmy spożywać coraz więcej owoców i warzyw, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. Obecnie dietetycy zalecają dzienne spożycie trzech warzyw i dwóch owoców, aby zachować zdrowie i wydłużyć życie.

Warzywa korzeniowe rozwiązaniem

Zjawisko "rozcieńczania" składników odżywczych stanowi coraz większe wyzwanie dla naszego zdrowia. Niektóre rodzaje upraw są jednak mniej dotknięte spadkiem składników odżywczych. Badania amerykańskich naukowców wykazały, że produkty, których uprawa trwa dłużej, są mniej narażone na rozcieńczanie składników odżywczych. Warto zatem wzbogacać swoją dietę o warzywa korzeniowe oraz owoce.

REKLAMA

Czytaj także: 

Źródła: PolskieRadio24.pl/PAP/JL

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej