Segregujesz odpady? Rób to właściwie

Przygotowania do świąt to czas dużych zakupów i ogromnej ilości opakowań i odpadów. Jak sobie z tym radzimy? Jakie błędy popełniamy pod śmietnikiem? Czy zdzieramy etykiety ze szklanych butelek i odkręcamy korki? Ilu z nas myje słoiki przed wyrzuceniem? Na ten temat w Polskim Radiu 24 mówiła Monika Michalska (Pani od odpadów).

2025-04-14, 19:50

Segregujesz odpady? Rób to właściwie
Właściwa segregacja odpadów może pomóc środowisku naturalnemu . Foto: shutterstock/spwidoff

Wielu Polaków popełnia błędy m.in. przy segregacji bioodpadów, wrzucając je w plastikowych workach lub dodając resztki mięsa i kości, które nie powinny trafiać do kompostu. Bioodpady, takie jak skórki warzyw, fusy czy liście, należy wyrzucać luzem lub w biodegradowalnych workach. Mięso i kości rozkładają się znacznie dłużej, mogą przyciągać szkodniki i zakłócać proces kompostowania - dlatego powinny trafiać do odpadów zmieszanych.

Posłuchaj

Monika Michalska o segregacji odpadów (Zmiana klimatu) 22:25
+
Dodaj do playlisty

Innym częstym problemem jest niewłaściwe przygotowanie opakowań do recyklingu. Brudne pojemniki po żywności, nieopróżnione słoiki czy butelki z resztkami mogą zanieczyścić całe frakcje surowców wtórnych. Dlatego warto pamiętać, by przed wyrzuceniem wypłukać opakowania, zdjąć zakrętki i etykiety (jeśli to możliwe), a także kompresować plastikowe butelki, by oszczędzać miejsce.

Niezwykle szkodliwym błędem jest wyrzucanie elektrośmieci do zwykłych koszy. Zużyty sprzęt elektroniczny zawiera niebezpieczne substancje, które mogą zanieczyścić glebę i wodę. Takie odpady należy oddawać do specjalnych punktów zbiórki lub skorzystać z mobilnych akcji odbioru. Właściwa segregacja odpadów - zwłaszcza w czasie intensywnych porządków i świątecznego szaleństwa - to kluczowy krok w ochronie środowiska.

***

Audycja: Zmiana klimatu
Prowadząca: Marta Hoppe
Gość: Monika Michalska (Pani od odpadów)
Data emisji: 14.04.2025
Godzina emisji: 19.06
Źródło: PR24

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej