Szypułki truskawek są tak samo zdrowe jak owoce. Naukowcy potwierdzają
Szypułki truskawek, zwykle wyrzucane jako odpad, mogą mieć wysoką wartość odżywczą – wykazały badania SGGW i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Naukowcy przekonują, że zawierają m.in. luteinę, beta-karoten i kwasy omega-3, które wspierają wzrok, mózg i odporność.
2025-06-01, 12:47
Bogactwo składników odżywczych. Nie tylko owoce, ale i szypułki
W ramach współpracy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego z Warszawy i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego z Olsztyna przeprowadzono badania obejmujące charakterystykę szypułek pod kątem ich składu chemicznego i właściwości bioaktywnych. Wykazały one - poinformowała SGGW - że te "niedoceniane odpady" mogą być ważnym źródłem związków bioaktywnych.
Okazało się, że szypułki truskawek zawierają wiele cennych składników: błonnik, witaminę C, witaminę E, związki polifenolowe (takie jak kwas elagowy, kwas chlorogenowy, rutyna i katechina) i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu.
Doktorant Szkoły Doktorskiej SGGW Radosław Bogusz podkreślił, że w szypułkach truskawek obecne są również luteina i beta-karoten - związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, odgrywające kluczową rolę w ochronie wzroku. Naukowiec zaznaczył, że luteina gromadzi się w siatkówce oka, gdzie pomaga filtrować szkodliwe promieniowanie UV i niebieskie światło, natomiast beta-karoten, jako prekursor witaminy A, wspiera prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oraz widzenie o zmierzchu.
Prozdrowotny potencjał truskawek. Zero waste
Specjalista wskazał, że wykorzystywanie całych owoców z szypułkami wpisuje się w trend zero waste. Jego zdaniem szypułki można dodawać do smoothie, koktajli czy przygotowując pesto, ale także suszyć i wykorzystywać do naparów lub łączyć z innymi ziołami w kuchni. - W przyszłości widzę również ich szersze zastosowanie w branży spożywczej – jako ekstrakty lub pojedyncze składniki wyodrębniane z tej niedocenianej części rośliny. Mogą one być używane w codziennej diecie jak i w nowych produktach spożywczych - zaznaczył doktorant.
REKLAMA
Truskawki należą do najpopularniejszych owoców jagodowych na świecie. Zawierają takie substancje bioaktywne jak: witamina C, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany oraz związki mineralne, w tym żelazo, potas, fosfor, wapń i mangan. Bogusz wskazał, że pod względem zawartości żelaza i fosforu truskawki zajmują pierwsze miejsce wśród owoców jadalnych, a pod względem zawartości witaminy C ustępują tylko czarnej porzeczce. Przedstawiciel SGGW zauważył, że truskawkom przypisuje się liczne właściwości prozdrowotne - przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wspomagają one także układ odpornościowy, zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego - dodał Bogusz.
Doktorant wyjaśnił, że dzięki obecności związków polifenolowych, takich jak kwas chlorogenowy i elagowy, kwercetyna czy kemferol, truskawki wykazują silne działanie przeciwutleniające, polegające na neutralizowaniu wolnych rodników. Tym samym mogą spowalniać procesy starzenia organizmu, wspierać pamięć i koncentrację oraz zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Regularne spożywanie truskawek odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych oraz neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.
Według naukowca truskawki dostarczają również innych cennych składników odżywczych. Zawierają błonnik pokarmowy wspierający pracę jelit, a także niewielkie ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6.
Czytaj także:
- Polska wołowina zaleje świat? "Olbrzymi potencjał"
- Pogodowy alarm. Możliwe burze z gradem, wichury i trąby powietrzne
- Jechał 221 km/h i "pośpieszał" nieoznakowany radiowóz. Słono za to zapłaci
Źródło: PAP
REKLAMA
REKLAMA