Ta bakteria ma złą sławę. Może jednak pomóc przy Alzheimerze
Niektóre szczepy Helicobacter pylori, znane z wywoływania wrzodów i raka żołądka, mogą mieć niespodziewany wpływ na neurodegenerację. Zawarte w nich białko CagA hamuje powstawanie szkodliwego amyloidu, powiązanego z chorobą Alzheimera - informuje pismo "Science Advances".
2025-06-18, 10:02
Helicobacter pylori wpływa na zdrowie jelit i mózgu
Helicobacter pylori bytuje w wyściółce ludzkiego żołądka u około połowy światowej populacji i wywołuje szereg dolegliwości żołądkowo-jelitowych, w tym wrzody i raka żołądka. Może także zwiększać podatność na choroby układu krążenia i zaburzenia neurodegeneracyjne. Potrafi modyfikować mikrobiotę zarówno w żołądku, jak i jelitach oraz wpływać na produkcję i fizjologiczną regulację hormonów metabolicznych jelit.
Jak jednak wynika z nowych badań przeprowadzonych w Karolinska Institutet w Szwecji, to samo uwalniane przez niektóre szczepy Helicobacter białko CagA (cytotoxin-associated gene A), które sprzyja powstawaniu nowotworów, może także hamować tworzenie się złogów różnego rodzaju amyloidu - zarówno biofilmu, chroniącego kolonie chorobotwórczych bakterii przed czynnikami zewnętrznymi, jak i patologicznego amyloidu w ludzkim organizmie.
Białko CagA może blokować amyloidy związane z Alzheimerem
Amyloid to uporządkowana masa białka o włóknistej strukturze, które odkłada się w przestrzeni pozakomórkowej w różnych narządach i tkankach. Niektóre amyloidy pełnią w ludzkim organizmie ważną rolę, inne są patologiczne.
Również bakterie, na przykład Escherichia coli i Pseudomonas, potrafią wytwarzać amyloidy, aby chronić się przed komórkami odpornościowymi, antybiotykami czy innymi bakteriami dzięki złożonemu z amyloidu biofilmowi.
REKLAMA
Lepki i zwarty bakteryjny biofilm pojawia się na przykład na naszych zębach. Aż osiemdziesiąt procent wszystkich przewlekłych zakażeń jest związanych z biofilmami bakteryjnymi. Jednak dzięki białku CagA Helicobacter potrafi poradzić sobie z konkurencyjnymi bakteriami, pozbawiając je biofilmowej osłony.
Z kolei patogenne amyloidy stanowią klasę agregatów białkowych powiązanych z szerokim spektrum nieuleczalnych wyniszczających zaburzeń, w tym chorobą Alzheimera (AD), chorobą Parkinsona (PD) i cukrzycą typu II (T2D). Każde z tych zaburzeń charakteryzuje się odkładaniem się specyficznych peptydów lub białek amyloidogennych.
Zdaniem autorów badań dalsze prace nad mechanizmem działania białka CagA mogłyby doprowadzić do postępów zarówno w leczeniu przewlekłych zakażeń bakteryjnych, jak i chorób degeneracyjnych związanych z powstawaniem patologicznego amyloidu.
- Nowe zdjęcia NASA wstrząsnęły naukowcami. "Świat nie jest przygotowany"
- Tajemnicze impulsy spod lodu Antarktydy. Naukowcy nie potrafią ich wyjaśnić
- Archeologowie odkryli co jedzono jako rzymski fast food
Źródło: PAP/nł/k
REKLAMA