Branża HoReCa ze sporymi długami. "Mocno poturbowana"

Branża restauracji, hoteli i cateringu jest zadłużona na więcej niż 2 mld zł. Z danych BIG InfoMonitor wynika, że największe długi mają przedsiębiorstwa świadczące usługi żywieniowe i noclegowe w woj. mazowieckim, łódzkim i małopolskim. Czy w tym sezonie jest szansa na odbudowę finansową?

2025-08-14, 13:49

Branża HoReCa ze sporymi długami. "Mocno poturbowana"
Branża HoReCa zmniejsza zadłużenie. Foto: Marek BAZAK/East News

Jaka jest sytuacja finansowa restauracji i hoteli?

Restauracje i hotele, należące do sektora HoReCa (Hotel, Restaurant, Catering), pod koniec czerwca 2025 r. były zadłużone na ponad 2 mld zł. To o 42,5 mln zł mniej w porównaniu z tym samym okresem w 2024 r. Długi miało 5,7 proc. rynku, czyli ponad 13,2 tys. firm - wynika z najnowszych danych BIG InfoMonitor. Jest to o 245 przedsiębiorstw mniej niż rok wcześniej. Na jedno przedsiębiorstwo przypada średni dług przekraczający 152,5 tys. zł. Dla przykładu firmy świadczące usługi noclegowe w czerwcu miały 988 mln zł - spadek o 10 mln zł w ciągu roku. Restauracje miały zadłużenie 1,02 mld zł - mniej o 32,6 mln zł.

Z danych wynika, że największe długi mają firmy świadczące usługi żywieniowe i noclegowe w woj. mazowieckim, łódzkim i małopolskim. Suma zaległości to 888,5 mln zł. Tylko Mazowsze notuje spadek zadłużenia - z 376,5 mln zł do 373,3 mln zł. Niestety to także w tym województwie jest największy problem z firmami, które mają długi. Jest to aż 8,2 proc. na tym rynku. Z kolei prawie o połowę w czasie roku zmalały zaległości przedsiębiorstw w województwach: śląskim, pomorskim, dolnośląskim, wielkopolskim, warmińsko-mazurskim, lubelskim i świętokrzyskim. 

Duży wpływ pandemii i inflacji

Do tych danych odniósł się główny analityk BIG InfoMonitor dr hab. Waldemar Rogowski. W jego ocenie w sektorze HoReCa można zaobserwować poprawę kondycji finansowej, jednak nadal widać skutki pandemii oraz inflacji. "Widać, że HoReCa wychodzi na prostą, ale wciąż jest mocno poturbowana. Nie da się bowiem mówić o dzisiejszej sytuacji w tym sektorze bez spojrzenia wstecz. Pandemia w ogromnym stopniu wpłynęła na dzisiejszą sytuację hoteli i restauracji. Nie można też zapominać o czasach galopującej inflacji" - podkreślił analityk.

Jednocześnie ekspert Big InfoMonitor zwrócił uwagę, że zazwyczaj w lepszej sytuacji byli przedstawiciele branży w regionach i miastach turystycznych. "Lepiej radziły sobie dotychczas firmy z Podkarpacia, woj. zachodniopomorskiego czy kujawsko-pomorskiego, a już teraz widzimy odwrotną sytuację" - dodał Rogowski. Jego zdaniem ten rok i kapryśna pogoda mogą "zepsuć plany odbudowy finansowej wielu przedsiębiorcom z branży HoReCa".

Czytaj także:

Źródło: PAP/tw

Polecane

Wróć do strony głównej