Stracili pracę, a region stracił legendę. Upadła mleczarnia ze 100-letnią tradycją

Przez ponad sto lat jego lekko pikantny smak był dumą Warmii i Mazur. Legendarny Ser Welski, wpisany na listę tradycyjnych produktów Warmii i Mazur, przechodzi jednak do historii. Spółdzielnia Mleczarska w Lidzbarku, jedyny producent tego tradycyjnego wyrobu, ogłosiła upadłość po przegranej walce z rosnącymi kosztami. To koniec pewnej epoki i dramat dla lokalnej społeczności.

2025-09-15, 10:34

Stracili pracę, a region stracił legendę. Upadła mleczarnia ze 100-letnią tradycją
Linia produkcyjna mleka w mleczarni. Foto: Wojciech Wojtkielewicz/Polska Press/East News

Najważniejsze informacje w skrócie: 

  • Mleczarnia w Lidzbarku (nie mylić z Lidzbarkiem Warmińskim) po ponad 100 latach kończy działalność. Nie dała rady utrzymać się na rynku 
  • Spółdzielnia mleczarska z Lidzbarka Welskiego była jedynym producentem Sera Welskiego
  • Pracę straciło 17 pracowników mleczarni

Pomoc gminy to za mało 

Spółdzielnia Mleczarska w Lidzbarku (potocznie Lidzbarku Welskim, od rzeki Wel) w ostatnich latach przynosiła straty. Mimo tego starała się utrzymać na rynku, na którym wyróżniała się, mającym status produktu regionalnego, serem welskim. Niestety, już w 2024 roku straty przekraczały 1 mln zł, przy przychodach sięgających ok. 14 mln zł. I pomoc samorządu okazała się niewystarczająca. 

A samorząd, jak potwierdził burmistrz Lidzbarka Andrzej Piątkowski, starał się pomagać jak mógł. 

🧀 Czym się charakteryzuje Ser Welski?

To ser twardy typu szwajcarskiego, co nadaje mu bardzo konkretne i rozpoznawalne cechy.

😋

Smak

Delikatny, łagodny z charakterystycznym słodkawo-orzechowym posmakiem. Nie jest ostry ani zbyt słony.

👀

Wygląd

Jego najbardziej typową cechą są duże, okrągłe lub owalne dziury (tzw. oczka). Ma jasnożółtą, jednolitą barwę.

👌

Konsystencja

Miąższ jest zwarty, elastyczny i sprężysty. Ser łatwo się kroi i nie kruszy się.

🍽️

Zastosowanie

Jest bardzo uniwersalny. Doskonale nadaje się na kanapki, do zapiekania, fondue, sałatek oraz jako składnik deski serów.

Podsumowując: Ser Welski z Lidzbarka to łagodny, orzechowy ser z dużymi dziurami, który jest polskim odpowiednikiem popularnych serów w typie szwajcarskim, takich jak Emmentaler.

- W latach 2024-2025 gmina udzieliła pomocy w formie ulg podatkowych. W 2024 roku umorzono również zaległości podatkowe wraz z odsetkami za miesiące od lutego do lipca oraz od września do grudnia. Natomiast w 2025 r. umorzono zaległości za czerwiec-sierpień - powiedział radiu RMF FM Andrzej Piątkowski. 

Niestety, pomoc miasta okazała się niewystarczająca i władze spółdzielni zdecydowały o jej zamknięciu. Pracę straciło 17 osób. Co w miasteczku liczącym 7 tys. mieszkańców może być odczuwalne na rynku pracy. 

Upadek mleczarni to efekt problemów na rynku mleka. Rosnące ceny produktów mlecznych w przypadku spółdzielni z Lidzbarku nie nadążały za rosnącymi kosztami produkcji - cenami energii, kosztami surowca i wynagrodzeniami. 

📉 To nie tylko jedna mleczarnia. Dramat małych producentów w Polsce

Upadek spółdzielni w Lidzbarku to, niestety, nie jest odosobniony przypadek. Małe, lokalne zakłady w całej Polsce zmagają się z podobnymi problemami. Nie są w stanie konkurować z gigantycznymi, międzynarodowymi koncernami, które dzięki skali produkcji mogą oferować niższe ceny.

Rosnące koszty energii, presja płacowa i wysokie ceny surowców uderzają w nie znacznie mocniej. Każde takie zamknięcie to nie tylko strata miejsc pracy, ale też powolne zanikanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego i różnorodności na rzecz masowej produkcji.

Ponad 100 lat historii

Spółdzielnia powstała w 1909 roku (niektóre źródła podają 1906), jeszcze w czasie gdy Lidzbark był w granicach Cesarstwa Niemieckiego. Mleczarnia od początku była producentem Sera Welskiego, który w 2007 roku zyskał status produktu tradycyjnego. 

Czytaj także: 

Źródło: RMF FM/Andrzej Mandel

Polecane

Wróć do strony głównej