Paprykowa zagadka. Rolnikom się nie opłaca, w sklepach nadal drogo

Rolnicy dostają za kilogram papryki zaledwie 80 groszy, podczas gdy ty w sklepie płacisz nawet 10 złotych. Skąd bierze się ta gigantyczna, ponad dziesięciokrotna różnica? Wyjaśniamy, kto i ile zarabia na drodze warzywa z pola na twój talerz i dlaczego niskie ceny w skupie nie oznaczają tanich zakupów.

2025-09-22, 14:12

Paprykowa zagadka. Rolnikom się nie opłaca, w sklepach nadal drogo
Papryka w sklepie. Foto: Marek BAZAK/East News

Najważniejsze informacje w skrócie: 

  • Ceny papryki w skupie wahają się od 80 groszy do 1,30 zł za kilogram. To znacznie poniżej kosztów produkcji wynoszących ok. 2,5 zł za kg 
  • Niektóre punkty skupu w ogóle nie przyjmują papryki
  • Mimo niskich cen skupu, na rynku hurtowym papryka kosztuje co najmniej 4,5 zł

Rolnicy zatrwożeni cenami papryki w skupie

Tylko 80 groszy za kilogram papryki wielokolorowej płacą skupy rolnikom dostarczającym to warzywo (czy też, zgodnie z definicją botaniczną, owoc). Na trochę lepsze stawki mogą liczyć ci rolnicy, którzy do skupu zawiozą paprykę czerwoną - dostaną 1,3 zł za kilogram. 

Dla hodowców to olbrzymi problem, bo koszty produkcji papryki sięgają ok. 2,5 zł za kilogram. Ceny skupu pokrywają więc, w najlepszym wypadku, połowę kosztów. 

🌶️ Owoc w przebraniu warzywa. Zaskakujące fakty o papryce

Choć w kuchni traktujemy ją jak warzywo, z botanicznego punktu widzenia papryka jest... owocem, a konkretnie jagodą! Dzieje się tak, ponieważ powstaje z kwiatu rośliny i zawiera w sobie nasiona (podobnie jak pomidor czy ogórek).

Papryka pochodzi z Ameryki Środkowej, a do Europy przywiózł ją Krzysztof Kolumb. Co ciekawe, jej ostra odmiana (chilli) była jedną z pierwszych roślin udomowionych przez człowieka – dowody na jej uprawę pochodzą sprzed ponad 6000 lat.

W sklepach niskich cen skupu specjalnie nie widać

Tymczasem w sklepach i na rynku hurtowym tak niskich cen skupu papryki nie widać. Robiąc zakupy konsumenci mogą czasem trafić na promocje i zapłacić 5 zł za kilogram, najczęściej płacą jednak więcej - np. 6 września w sieci Lidl papryka kosztowała 9,99 zł za kilogram. 

Na rynku hurtowym ceny także są znacznie wyższe niż te, które rolnicy dostają w skupie. Na giełdzie w Broniszach cena papryki 22 września wynosi od 4,5-4,75 zł za kilogram do 6-7 zł/kg w zależności od rodzaju i jakości. 

Z czego biorą się różnice w cenie? 

Nim papryka trafi na sklepową półkę przechodzi dłuższą drogę. W skupie od rolników brane jest, w zasadzie, wszystko. Tymczasem na giełdę w Broniszach (czy w Elizówce) papryka trafia po przebraniu i odrzuceniu tej o niskiej jakości. Do tego hurtownicy muszą ponieść koszty obecności na giełdzie czy dostarczenia na nią towaru. 

🛒 Jak kupować paprykę, by nie przepłacać?

3 porady dla sprytnych. Skoro wiesz już, skąd bierze się cena, możesz kupować mądrzej.

📅

1. Kupuj sezonowo i lokalnie

Papryka jest najtańsza i najsmaczniejsza w szczycie sezonu (od sierpnia do października). Szukaj jej na lokalnych targowiskach, często bezpośrednio od rolników – omijasz wtedy kilku pośredników.

😜

2. Nie bój się "brzydali"

Papryka o mniej idealnym kształcie jest często sprzedawana taniej jako "klasa druga". W smaku jest identyczna i idealnie nadaje się do leczo, sosów czy zup.

🎨

3. Wybieraj kolorem

Zielona papryka jest zazwyczaj najtańsza (zbierana najwcześniej). Najdroższa jest czerwona – najdłużej dojrzewa na słońcu, przez co jest najsłodsza i ma najwięcej witaminy C.

Następnie cena rośnie między hurtownikiem a sprzedawcą, który też ma swoje koszty. Duże sieci mogą czasem obniżyć cenę papryki do minimum dzięki efektowi skali (albo w celu przyciągnięcia klientów), ale nie zawsze to robią. W efekcie klient za paprykę w sklepie zapłaci od 5 zł wzwyż, a najczęściej będzie ona zbliżona do 7-10 zł za kilogram. 

Czytaj także: 

Źródło: Fakt/PolskieRadio24.pl/Andrzej Mandel

Polecane

Wróć do strony głównej