Wabik na turystów: pogłaskaj i nakarm jelenia
Hodowla jelenia europejskiego stała się atrakcją turystyczną wsi Moszczanka na Opolszczyźnie. W naturze gatunek ten jest bardzo płochliwy i trudno go wypatrzyć. Występuje w dużych kompleksach leśnych.
2011-08-19, 14:18
Posłuchaj
Pierwsze jelenie zakupiliśmy w Suwałkach - mówi Katarzyna Czochara, która z mężem prowadzi hodowlę w Moszczance.
- W swoim stadzie posiadamy 15 sztuk: matki, cielaki i dwa dorosłe byki. Hodowla ta jest naszą pasją, przynosi nam też niewielki dochód. Jelenie nie są zwierzętami, które wymagają dużego nakładu pracy. W sezonie wiosenno-letnio-jesiennym żywią się wyłącznie trawą. W zimie jedzą siano, warzywa - opowiada Katarzyna Czochara.
Zobacz galerię DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
Jelenie są atrakcją przyciągającą coraz więcej turystów. Zwierzęta są oswojone, można je nie tylko karmić ale i głaskać. Gospodarstwo, gdzie można oglądać jelenia europejskiego, znajduje się w Moszczance nieopodal tzw. miłosnej górki. W Polsce jest jeszcze niewielki popyt na jego mięso, dlatego hodowcy eksportują je głównie do Niemiec i Włoch.
REKLAMA
gs
REKLAMA