Straż skontroluje sprzedaż żywych ryb
Strażnicy Państwowej Straży Rybackiej z Podkarpacia będą od poniedziałku kontrolować sprzedawców żywych ryb, przede wszystkim karpi.
2011-12-16, 09:14
Zastępca komendanta wojewódzkiej PSR w Rzeszowie, Irena Gierus dodała, że straż rybacka, w towarzystwie policjantów lub strażników miejskich, sprawdzi, czy do klientów trafiają zdrowe ryby oraz czy nie pochodzą one od kłusowników. Patrole będą też zwracać uwagę na warunki, w jakich ryby są przetrzymywane oraz pakowane. Żywych ryb np. nie wolno pakować do foliowych worków.
Zobacz galerię DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>
Każdy sprzedawca musi posiadać certyfikaty weterynaryjne ryb i zaświadczenia, z jakiego stawu hodowlanego pochodzi jego towar. Co najmniej dwuosobowe patrole PSR można będzie spotkać m.in. w Rzeszowie, Krośnie, Tarnobrzegu i Przemyślu. - Nasze działania będą trwać do popołudnia w wigilię - powiedziała Gierus.
Jej zdaniem, na Podkarpaciu sprzedający żywe ryby spełniają nałożone na nich wymogi.
- Od kilku lat notujemy zdecydowana poprawę warunków, w jakich sprzedaje się żywe ryby. Nie notujemy poważniejszych przypadków łamania obowiązujących przepisów. Kilka lat temu było w tej dziedzinie znacznie gorzej - mówiła zastępczyni komendanta podkarpackiej PSR.
sm
REKLAMA