Kraków: to ma być największy stół wigilijny w Europie
250 tysięcy pierogów, 8 tysięcy litrów barszczu i drugie tyle - zupy grzybowej. W Krakowie trwają przygotowania do zastawienia największego stołu wigilijnego w Europie, czyli 16-stej Wigilii dla Osób Bezdomnych i Potrzebujących.
2012-12-17, 16:57
Posłuchaj
Jak co roku przygotowuje ją razem ze swoimi współpracownikami restaurator Jan Kościuszko.
- Idea jest jasna i prosta: z jednej strony są ludzie, którzy mogą coś zaoferować i nieść pomoc, a z drugiej strony są ludzie, którzy tej pomocy potrzebują. Między nimi jest tylko stół, który w tym wypadku łączy, a nie dzieli – tłumaczył.
- W przygotowanie wigilii jest zaangażowanych kilkadziesiąt osób, lepienie pierogów idzie pełną parą - przyznaje szef kucharzy Jarosław Micharski. - Jedna pani wałkuje ciasto, my wycinamy starą metodą, czyli szklanką, a później nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Jest ich ogromna ilość, także część z tych pierogów musimy zamrozić, a w dwa ostatnie dni będziemy je gotować i obsmażać, ale na pewno damy radę – zapewniał.
Wigilia dla Bezdomnych i Potrzebujących odbędzie się w niedzielę. Co roku na krakowski rynek posilić się przychodzi kilkadziesiąt tysięcy osób. Organizatorzy proszą o pomoc i przynoszenie produktów spożywczych o przedłużonym terminie przydatności do spożycia, które potrzebujący będą mogli zabrać ze sobą.
REKLAMA
REKLAMA