Stefan Birek od kuchni
Jest szefem kuchni jednej z najdroższych restauracji w Warszawie, autorem książek kucharskich i programów telewizyjnych o gotowaniu. Stefan Birek w Polskim Radiu 24 opowiadał o swoim życiu w kuchni i prowadzeniu restauracji.
2013-01-07, 11:20
Posłuchaj
- Szef kuchni w dzisiejszym świecie nie zajmuje się tylko gotowaniem, ale zarządza olbrzymią machiną restauracyjną- powiedział Stefan Birek, szef kuchni jednej z najdroższych restauracji w Warszawie, znany między innymi z programu "Kawa czy herbata". W Polskim Radiu 24 opowiadał między innymi o tym jak został kucharzem:
- Żadnych tradycji kulinarnych u mnie w rodzinie nie było. Tylko mój ojciec chrzestny był szefem kuchni w hotelu "Polonia". Moi rodzice pomogli w wyborze kierunku jakim powinienem podążać, gdyż młodemu człowiekowi po szkole podstawowej trudno jest podjąć decyzję co chce w życiu robić. Potem to już była lawina. W tej chwili nie widzę już siebie w innym zawodzie.
Stefan Birek w PR24 przyznał, że zawód szefa kuchni wymaga ciągłej nauki. On sam stara się wyjeżdżać co najmniej raz w roku za granicę, aby podpatrzeć innych kucharzy, nowe dania i różne
Stefan Birek w PR24 przyznał, że zawód szefa kuchni wymaga ciągłej nauki. On sam stara się wyjeżdżać co najmniej raz w roku za granicę, aby podpatrzeć innych kucharzy, nowe dania i różne sposoby ich przyrządzania. Szef kuchni namawiał jednak do gotowania tradycyjnych polskich dań, a nie podążać za modą,
Stefan Birek w PR24 przyznał, że zawód szefa kuchni wymaga ciągłej nauki. On sam stara się wyjeżdżać co najmniej raz w roku za granicę, aby podpatrzeć innych kucharzy, nowe dania i różne sposoby ich przyrządzania. Szef kuchni namawiał jednak do gotowania tradycyjnych polskich dań, a nie podążać za modą,
REKLAMA
REKLAMA