Kuchnia na letnie upały
Gdy temperatura na dworze przekracza 30 stopni nie sprzyja nam apetyt. Jak się odżywiać, aby podczas upałów czuć się lekko i zdrowo?
2013-07-29, 17:05
Posłuchaj
Lekka kuchnia nie musi oznaczać jedzenia wyłącznie sałaty. Jarosław Uściński, kucharz i restaurator w PR24 przekonywał, że można jeść zdrowo, a zarazem smacznie i różnorodnie:
- Sposobem a uniknięcie ciężkiego jedzenia w upały oczywiście są warzywa i owoce. Warto pamiętać o sezonowości jedzenia. Z malin, jagód lub wiśni można przyrządzić na przykład pyszną, chłodną zupę owocową z makaronem i odrobiną jogurtu lub śmietany. Dobre są też kwaśne, lub lekko pikantne potrawy.
W Polsce latem dużą popularnością cieszą się chłodniki. To proste danie można przyrządzić zarówno na słono, jak i na słodko:
- Chłodnik to improwizacja. Poza popularną botwinką możemy je przygotować na przykład z ogórków małosolnych, malin, arbuzów, melonów. Do wszystkich używajmy przypraw i ziół, ponieważ pobudzają nas i orzeźwiają, a więc powodują, że dobrze się czujemy – mówił Jarosław Uściński.
Nieodłącznym elementem letniej kuchni są potrawy z grilla. Zdaniem Gościa PR24 nie warto ograniczać się do klasycznej karkówki i kaszanki, ponieważ grillować można właściwie wszystko:
- Ważne jest dobre zamarynowanie i przygotowanie mięsa. Możemy użyć suchej marynaty zrobionej samodzielnie z ulubionych przypraw z dodatkiem soli i cukru. Moczymy mięso np. w soku jabłkowym lub z wiśni, osuszamy i obtaczamy w marynacie. Inny sposób to oliwa wymieszana pół na pół z sokiem z cytryny. Dodajemy świeże zioła lub przyprawy i smarujemy mięso. Mięso można też nastrzykiwać bulionem, konfiturą, sokiem – zachęcał Jarosław Uściński.
PR24