Wykwintne przetwory na zimę
Chyba każdy potwierdzi, że przetwory domowej roboty smakują o wiele lepiej niż te z supermarketu. Jednak ta sztuka powoli zanika, wraz z naszymi babciami.
2013-08-19, 16:02
Posłuchaj
O tym jak przygotować domowe weki i konfitury aby najlepsze letnie smaki zamknąć w słoikach w PR24 opowiadał kucharz Jarosław Uściński.
Na przygotowanie przetworów potrzeba poświęcić trochę czasu i energii. Wystarczy jednak zaprosić do pomocy członków rodziny i w ciągu jednego dnia można przygotować dżem, konfiturę, duszone warzywa lub kiszone ogórki. Odrobina wysiłku się opłaca, ponieważ domowe wyroby są nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze, niż te ze sklepu.
- Najważniejsza jest higiena, ponieważ wystarczy, że w słoiku znajdzie się surowa woda, odrobina śliny lub brudu i cały dżem się popsuje. Dlatego owoce i warzywa, których używamy do przetworów muszą być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Słoiki można wyparzyć w zmywarce i wytrzeć czystą, suchą ściereczką.
Gdy już przygotowaliśmy słoiki trzeba wybrać smak naszych przetworów. Tradycyjne receptury z wykorzystaniem śliwek, morel, brzoskwiń i jabłek zawsze się sprawdzają, ale Jarosław Uściński zachęca do eksperymentowania i próbowania nowych połączeń.
- Osobiście lubię połączenia z przyprawami korzennymi, a w zeszłym roku połączyłem cynamon i jałowiec z żółtymi śliwkami. Maliny dobrze się łączą z imbirem, kardamonem, cynamonem i goździkiem. Można nawet dodać do nich zielony pieprz i wykorzystać taką konfiturę do mięsa zamiast żurawiny. Brzoskwinie można połączyć na przykład z przesmażoną skórka z pomarańczy. Z warzyw polecam bakłażana i cukinię, które trzeba dokładnie udusić i zamknąć w słoikach.
PR24/Anna Mikołajewska