ONZ: jedna trzecia jedzenia na świecie ląduje w śmietniku
Każdego roku na świecie marnuje się 30 procent żywności, emitując do atmosfery 3,3 miliardy ton dwutlenku węgla - wynika z raportu ONZ. W Polsce na wysypiskach lądują ponad dwa miliony ton żywności.
2013-09-11, 12:11
Posłuchaj
Co roku marnuje się około 1,3 miliardów ton jedzenia, jego koszt szacuje się na około 750 miliardów dolarów. Oznacza to również wielkie straty energii, wody i środków chemicznych, używanych do produkcji.
Według raportu, prawie jedna trzecia światowych gruntów rolniczych jest użytkowanych bez sensu. Do produkcji marnowanej żywności używa się około 250 kilometrów sześciennych wody.
Jak świat marnuje jedzenie
W krajach uprzemysłowionych, straty wynikają głównie z tego, że konsumenci kupują za dużo jedzenia i wyrzucają to, czego nie mogą zjeść. W państwach rozwijających się - z nieefektywnego rolnictwa i braku odpowiednich możliwości przechowywania plonów i produktów spożywczych.
Według ONZ, zmniejszenie tego zjawiska nie tylko oddaliłoby groźbę wyczerpania się zasobów naturalnych, lecz także ograniczyłoby konieczność zwiększenia produkcji żywności.
Ile jedzenia marnują Polacy
Ze statystyk wynika, że Polacy rocznie wyrzucają do kosza ponad dwa miliony ton żywności. Do marnowania jedzenia przyznaje się 30 procent Polaków. Do sortowni śmieci często trafiają odpady, które w ogóle nie powinny się tam znaleźć.
REKLAMA
Żywność marnują nie tylko konsumenci, ale i sklepy. Od października dzięki zmianom przepisów ma się to zmienić. Sklepy będą zwolnione z podatku od darowizny, który trzeba było zapłacić przy oddawaniu jedzenia potrzebującym. Do tej pory nadwyżki jedzenia trafiały na śmietniki, po zmianie przepisów będą mogły trafić do potrzebujących.
IAR/MP
REKLAMA