Kukurydza rośliną przyszłości

Kukurydza. Na świecie znana jest pod wieloma postaciami – kolb czy smacznego popcornu. Jej naturalnym środowiskiem jest Ameryka Środkowa, gdzie rośnie dziko. Jednak uprawiana jest na niemal całym świecie.

2013-10-03, 15:00

Kukurydza rośliną przyszłości
. Foto: flickr/*MarS

Posłuchaj

03.10.13 Tadeusz Szymańczak o kukurydzy- warzywie przyszłości
+
Dodaj do playlisty

Nadchodzące XV Jubileuszowe Dni Kukurydzy, są doskonałą sposobnością na przybliżenie niewątpliwych walorów tej rośliny.

- Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że kukurydza jest bardzo przyszłościową rośliną. Cały świat widzi w niej potencjał. Pod względem zasiewów znajduje się na trzecim miejscu w światowych rankingach, a pod względem zbiorów na pierwszym – wyjaśnił w PR24 Tadeusz Szymańczak, przewodniczący komitetu organizacyjnego XV Jubileuszowych Dni Kukurydzy.

Kukurydza jest rośliną cenioną na całym świecie. Biolodzy dostrzegają nie tylko jej walory smakowe:

- Kukurydza ma wiele zastosowań gospodarczych. Jej ziarna służą nie tylko do produkcji artykułów spożywczych, lecz także do wyrabiania paszy dla zwierząt. Z kukurydzy można także produkować energię odnawialna – roślina służy do produkcji biogazu – dodał Szymańczak.

Doskonałym sposobem na pogłębienie wiedzy o roślinie jest udział w XV Jubileuszowych Dniach Kukurydzy, które odbędą się już 6 października 2013 roku w Skrzelewie.

PR24/Mateusz Patoła

Polecane

Wróć do strony głównej