Zdrożeją pomarańcze i czekolada. Ekspert o wahaniach na światowych rynkach
- Jeśli coś mocno drożeje, to inwestorzy zaczynają kupować opcje na ten instrument. Był taki moment w przypadku kakao, że opcji na dostawę było więcej niż surowca na rynku. To pokazuje nam, że inwestorzy szukają takich hitów - mówił w Polskim Radiu 24 Paweł Majtkowski (firma eToro).
2024-11-12, 14:35
Polska jest dużym producentem żywności i zwykle zmiany cen na rynkach światowych nie wpływają zwykle znacząco na poziom cen w polskich sklepach, jednak są produkty, których ceny na pewno odbiją się na naszym koszyku zakupów.
Paweł Majtkowski zwracał uwagę, że zmiany pogodowe i spekulacje finansowe przyczyniają się do wzrostu cen żywności na rynkach światowych, m.in. od początku roku o 70 procent zdrożało kakao. Ekspert wyjaśniał, że z powodu zmieniającej się pogody kakaowce muszą być przenoszone na coraz wyżej położone tereny, co zwiększa koszty uprawy. - Przyzwyczajmy się do tego, że ceny czekolady będą rosły - zaznaczył.
Ekspert powiedział, że innym szybko drożejącym produktem rolnym jest sok pomarańczowy, którego cena od początku roku wzrosła na rynkach finansowych o prawie 48 procent. - Słuchamy tych opowieści o huraganach, problemy są też w Brazylii, ale jest jeszcze jeden element, choroba zazielenienia cytrusów, która zdziesiątkowała uprawy pomarańczy. Ten rok to w Stanach Zjednoczonych najgorsze zbiory pomarańczy od 1933 r. W ciągu dwóch lat wzrost cen wynosi aż 300 procent - zauważył.
Posłuchaj
Paweł Majtkowski dodał, że od początku roku o 36 procent zdrożała kawa, wskazał jednocześnie, że tanieją między innymi takie towary jak pszenica, bawełna i ropa.
REKLAMA
Czytaj także:
* * *
Audycja: Saldo
Prowadzący: Marek Klapa
Goście: Paweł Majtkowski
Data emisji: 12.11.2024
Godzina emisji: 12.33
PR24/ka
REKLAMA
Polecane
REKLAMA