Nietucząca edukacja kulinarna
Nie każdy potrafi gotować, ale większość lubi dobrze zjeść. Coraz bardziej zależy nam na tym, aby to co jemy było jednocześnie smaczne i zdrowe.
2014-02-27, 20:00
Posłuchaj
Kuchnia i zwyczaje kulinarne są istotnym elementem promocji kraju. Sami chętnie sięgamy po stare książki kucharskie, korzystając ze sprawdzonych przepisów. Zainteresowanie kuchnią przekłada się na większą popularność blogów kulinarnych i programów telewizyjnych.
Kultura kulinarna na uniwersytetach
- Nareszcie pojawia się okazja, żeby problemy sztuki kulinarnej potraktować bardzo poważnie i naukowo. Uniwersytet Warszawski rozpoczyna nabór na podyplomowe studia kultury kulinarnej. Nie będziemy uczyć jak gotować. Studenci dowiedzą się, o tym dlaczego kuchnia jest bardzo ważna - powiedział prof. Jacek Kurczewski, Instytut Stosowanych Nauk Społecznych.
- Zastanawiam się dlaczego, wśród największych szefów kuchni jest więcej mężczyzn niż kobiet. Badania pokazują, że codzienną kuchnią zajmują się głównie panie. Okazuje się, że o kuchni nie można mówić bez poznawania jej smaków - powiedziała Katarzyna Stanczew, agent kulturalny.
REKLAMA
Lekcje kulinarne w szkole
- Studia nad różnicami kulturowymi w kuchni są potrzebne. Edukacja kulinarna we Francji jest na bardzo wysokim poziomie. Dzieci już w przedszkolu rozwijają wyobraźnię kulinarną. W ramach zajęć poznają smaki i znaczenie przypraw – powiedział Marek Brzeziński, korespondent Polskiego Radia, absolwent akademii Le Cordon Bleu.
Nie tylko podróże, ale również smaki kuchni kształcą pozwalają poznać obcą kulturę, obyczaje i kraj. Poznawanie nowych kuchni nie rozerwalnie łączy się z celebracją posiłków.
- O francuzach mówi się, że królami stołu. Podobnie jest z luksemburczykami, którzy korzystają z kultury francuskiej. Dlatego cenią sobie biesiadowanie, biorą pod uwagę jakość produktów oraz smak wina – dodała Katarzyna Stanczew.
REKLAMA
PR24
REKLAMA