Jesteś tym, co jesz

Objadając się kebabem, czy otłuszczonymi frytkami, napychamy nasze żołądki niepotrzebnymi i szkodliwymi substancjami.

2013-05-28, 18:01

Jesteś tym, co jesz
. Foto: flickr/Jason D' Great

Posłuchaj

28.05 Anna Krasuska o zdrowym odzywianiu
+
Dodaj do playlisty

Anna
Anna Krasuska, foto: PR24/PJ

W zabieganym świecie mamy coraz mniej czasu, by zastanowić się nad tym, co jemy. O tym, czy potrafimy odżywiać się świadomie i zdrowo mówiła w PR24 Anna Krasuska z Akademii Odżywiania PIĘĆ SMAKÓW.
- Jestem pod wrażeniem tego, że  cały czas zwiększa się liczba osób odżywiających się świadomie. Obserwując swój organizm, dowiadują się, jakie jedzenie im służy. Wtedy są w stanie zauważyć bezpośredni wpływ pożywienia na to, kim są, jak myślą, co robią.
W miastach na każdym kroku widzimy, przyciągające nas smakami i zapachami, miejsca z niezdrowym jedzeniem. W jaki sposób, będąc otoczonym przez niszczące zdrowie bary szybkiej obsługi, możemy zmienić nasze złe nawyki ?
- Jeżeli będziemy zwracali uwagę na odżywianie samych siebie, będziemy „zdrowymi egoistami”. To wpłynie to na całą naszą rodzinę i znajomych. Będziemy dawać dobry przykład. Jeśli dziecko zobaczy, że rodzice poprawnie się odżywiają oraz aktywnie spędzają czas poza miastem, w przyszłości też będzie kultywować taki wzorzec – dodał gość PR24.
U podstaw zdrowego odżywiania stoją świeże produkty. Czy importowany banan może równać się z naszym polskim jabłkiem?
- Produkty lokalne mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jedzenie wytwarzane niedaleko naszego miejsca zamieszkania jest przede wszystkim świeże.  Mamy też możliwość sprawdzenia, kto jest producentem żywności, którą spożywamy. Niektóre artykuły spożywcze pochodzą z innych stref klimatycznych, podróżują przez wiele kilometrów. To nie jest nasz naturalny pokarm, który rośnie na naszej ziemi – podsumowała Krasuska.
PR24

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej