Twój żołądek na wakacjach

Wyjazd wakacyjny nie może obyć się bez spróbowania lokalnych przysmaków, także tych egzotycznych, które kuszą zapachem i kolorami. Problemy zaczynają się, gdy po takiej kulinarnej ekstrawagancji nasz żołądek odmawia posłuszeństwa.

2013-08-19, 17:49

Twój żołądek na wakacjach
. Foto: flickr.com/wheany

Posłuchaj

19.08 Agnieszka Jarosz o właściwym odżywianiu podczas wakacji
+
Dodaj do playlisty

Wakacje to trudny okres dla naszych żołądków, ponieważ wyjeżdżając porzucamy nie tylko problemy, ale także nasz dotychczasowy rygor żywieniowy. Poza domem jemy to, czego zwyczajnie nigdy nie wprowadzilibyśmy do naszej codziennej diety. W Polsce turyści mogą być narażenie na zatrucie nieświeżym jedzeniem z przydrożnych barów, ale sytuacja komplikuje się w momencie wypoczynku zagranicznego. W innych państwach nasz żołądek może nienajlepiej znosić odmienną florę bakteryjną.

- Myślę, że tak samo jak mamy rozplanowaną trasę, powinniśmy także rozplanować postoje na posiłki zaznaczając miejsca, w których się zatrzymamy. Należy zwracać uwagę na okolicę i słuchać sugestii naszych znajomych co do przydrożnych barów. Większość sieciowych barów jest dobra, ponieważ mają zbyt dużo stracenia w wizerunku marki, więc starają się o odpowiedni poziom higieny - radziła w PR24 doktor Agnieszka Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.

Będąc u celu naszej podróży warto również zapoznać się z okoliczną ofertą restauracji, a najlepiej szukać opinii w ośrodku, w którym się zatrzymujemy. Optymalne rozwiązanie stanowi zadbanie o wyżywienie we własnym zakresie, ale często wakacje służą także uwolnieniu się od przymusu gotowania. Każde miejsce ma do zaoferowania inne produkty żywnościowe. Mogą być to owoce warzywa, a nad morzem ryby. W tym przypadku również należy zachować ostrożność co do świeżości produktów oraz ich pochodzenia, a także tolerancji naszych organizmów na dany produkt.

- Warto próbować tego, co oferuje dany region. Korzystajmy z tego, ponieważ może zmienić to nasze podejście do codziennej diety np. wzbogacając ją o więcej ryb. Dobrodziejstwem lata są owoce i warzywa, które powinny one zawsze gościć na naszych stołach. Na wakacjach trzeba eksperymentować z łączeniem smaków, ale opierać je właśnie na produktach roślinnych - mówiła Gość PR24.

REKLAMA

Szczególną ostrożność trzeba zachować podczas wyjazdów do krajów egzotycznych, gdzie chwila kulinarnej ciekawości może skończyć się dolegliwościami przewodu pokarmowego na całe życie. Najważniejsze i w wycieczkach po Polsce, i za granicę jest rozsądek oraz znajomość ograniczeń swojego organizmu.

PR24/Grzegorz Maj

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej