Babie lato u Madziarów
Mnóstwo słońca, przyjazne temperatury, a do tego największe w Europie Środkowej jezioro Balaton z doskonałą bazą wędkarską i żeglarską. Na zwolenników aktywnej turystyki czekają też liczne kąpieliska oraz trasy rowerowe, a pora wczesnej jesieni to także czas winobrania i związanych z nim festiwali, na których można popróbować doskonałych węgierskich win. Jesienny urlop? Tylko na Węgrzech.
2014-10-05, 18:32
Posłuchaj
Niezależnie od wybranego miejsca, przyjeżdżając na Węgry, zawsze można liczyć na życzliwość i gościnność. Turystów urzekną też węgierskie krajobrazy, tamtejsze zwyczaje i zabytki, a rozkoszą dla podniebienia będą tradycyjne węgierskie dania i napoje.
Kusząca stolica…
Budapeszt, dzięki wyjątkowemu położeniu należy do najpiękniejszych miast na świecie. Szeroko rozlany w tym miejscu Dunaj dzieli miasto na pagórkowatą Budę i płaski Peszt. Stolica Węgier zapewnia relaks i rozrywkę w rozlicznych teatrach, salach koncertowych, kawiarniach i pubach.
– Wszystkim gorąco polecam Budapeszt jako pozycję obowiązkową, od której najlepiej zacząć naszą wyprawę. Stolica Węgier jest piękna o każdej porze roku. Nie jest to tylko moja opinia, ale zdanie wielu fachowców z branży turystycznej. Dodatkowo miasto to znajduje się w czołówce większości rankingów i zestawień wybierających najbardziej reprezentacyjne stolice Europy. Mam tu na myśli nie tylko kwestię zabytków i atrakcyjności, ale także kosztów jakie trzeba ponieść, by spędzić kilka dni w konkretnym mieście – powiedziała na antenie PR24 Bożena Hirling, dyrektor Narodowego Przedstawicielstwa Turystyki Węgierskiej.
… i nie tylko
Czas jesieni, to na Węgrzech przede wszystkim okres winobrania. Niemal wszystko obraca się wtedy wokół wina. Liczne festiwale, degustacje i poczęstunki sprawiają, że wytwarza się niezwykła atmosfera i swojski klimat przyciągający turystów z całej Europy, którzy najchętniej odwiedzają dwie miejscowości: Tokaj i Eger.
REKLAMA
– Festiwal w Tokaju trwa cztery dni i przyciąga mnóstwo osób. Samo winobranie odbywa się aż do końca listopada, gdyż wtedy zaczynają się pierwsze przymrozki i z winogron zbieranych w tym właśnie czasie powstają najlepsze wina, których można bez przeszkód posmakować – podkreśliła rozmówczyni PR24.
– Eger jest miastem niezwykle lubianym i często odwiedzanym przez Polaków. Kojarzy się ono głównie z doskonałym winem „Bycza krew”. Również i tutaj przyjeżdża bardzo dużo ludzi na słynne jesienne winobrania, podczas których organizowane są liczne festiwale i degustacje win – dodała Bożena Hirling.
PR24/ Damian Bielecki
REKLAMA