Polacy źle jedzą w pracy
Wielu Polaków blisko pół doby spędza w pracy, jednak ich nawyki żywieniowe daleko odbiegają od zbilansowanej diety. W Polskim Radiu 24 dietetyk Ewa Iwanowska przedstawiła żywieniowe zwyczaje Polaków i podpowiedziała, z czego powinny składać się nasze codzienne posiłki.
2015-08-22, 17:25
Posłuchaj
Kawa, kanapki i fast foody - to najczęściej wybierane posiłki przez osoby pracujące. Wielu Polaków je dopiero po powrocie do domu. Jako powód takiego podejścia podają brak czasu i natłok obowiązków.
– Największym problemem Polaków jest to, że nie przestrzegają podstawowych zasad żywieniowych. W przypadku pracy umysłowej potrzeba bardzo dużo białka i dobrych węglowodanów. Tego w diecie naszych rodaków zdecydowanie brakuje. Tradycyjne kanapki nie zapewnią nam wystarczającej energii na cały dzień pracy. Nawet te, które przyrządzimy w domu – oceniła Ewa Iwanowska.
Jedynie 15 proc. Polaków zabiera do pracy posiłki, które sami przyrządzają w domu. Tylko niecałe 2 proc. z nich odgrzewa dania na kuchence gazowej lub elektrycznej. Pozostali robią to w kuchence mikrofalowej, co negatywnie wpływa na jakość posiłku i jednocześnie na zdrowie człowieka.
– Dużym problemem jest to, że nawet jeśli w pracy jest kuchnia, to najczęściej wyposażona jest ona w mikrofalówkę i czajnik, a najczęściej tylko w czajnik. Nie ma warunków, by skrzętnie przyszykowany posiłek, który mógłby zawierać odpowiednie walory odżywcze, we właściwy sposób odgrzać – dodała dietetyk.
REKLAMA
Polskie Radio 24/db
REKLAMA