Nie ma jak dobra kawa

– Kawa przywędrowała do nas z Etiopii w XVI wieku i od tego czasu wciąż zyskuje na popularności. Najbardziej znanymi gatunkami aromatycznego trunku z ziaren kakaowca jest arabika – bardziej kwaskowa odmiana i robusta – łagodna i delikatna w smaku – mówiła w Polskim Radiu 24 Paulina Gąsiewska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia. 29 września obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Kawy.

2015-10-03, 11:00

Nie ma jak dobra kawa
Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy/fot.flickr/martin daarmstad

Posłuchaj

03.10.15 Paulina Gąsiewska: „Kofeina pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszej wątroby (…)”.
+
Dodaj do playlisty

– Kawa sama z siebie nie jest niezdrowa – zapewniał gość Polskiego Radia 24. – Aczkolwiek istnieją schorzenia, w których ten napój powinien być wyeliminowany z naszej diety – dodał.

– 2-3 filiżanki kawy dziennie są wskazane dla każdego zdrowego człowieka. W przypadku jednak na przykład schorzeń przewodu pokarmowego czy krążenia, kobiet w ciąży i karmiących, należy ograniczać spożycie tego etiopskiego przysmaku. Warto również nie pić kawy na pusty żołądek – doradzała Paulina Gąsiewska.

Więcej o walorach i wartościach odżywczych kawy w całej audycji.

Z Pauliną Gąsiewską rozmawiał Mateusz Drozda.

REKLAMA

Polskie Radio 24/dds

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej