Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem
– Ponad 70 proc. Polaków twierdzi, że dzieci nie szanują jedzenia – mówiła w Polskim Radiu 24 Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności. W Polsce 16 października obchodzimy Dzień Żywności i Walki z Głodem.
2015-10-15, 18:44
Posłuchaj
Podczas Światowego Dnia Żywności i Walki z Głodem organizacje zajmujące się gromadzeniem żywności zwracają uwagę na odpowiedzialność za produkty spożywcze i solidarność z ludźmi, którzy mogą nie mieć jedzenia. Maria Kowalewska przyznała, że nie traktujemy obecnie żywności z należytym szacunkiem.
– Czasy się zmieniły i 70 proc. Polaków twierdzi, że dzieci nie szanują jedzenia. Wydaje mi się, że także dorośli tego nie robią. Obecne pokolenie widzi żywność jako towar dostępny 24 godziny na dobę. To nie jest już dobro unikatowe – powiedziała gość Polskiego Radia 24.
– Marnowanie żywności ma poważne skutki dla ekonomii i środowiska. Sami jako konsumenci przyczyniamy się do marnowania jedzenia. Na etapie produkcji nie wszystko jest wykorzystywane, ponieważ okazuje się np. za małe na sprzedaż. Jako konsumenci mamy wielką mocą zmniejszenia liczby marnowanej żywności – dodała przedstawicielka Federacji Polskich Banków Żywności.
Więcej o znaczeniu poszanowania dla żywności i sposobach na zminimalizowanie jej marnowania w całej rozmowie.
REKLAMA
Polskie Radio 24/gm/mr
REKLAMA